България Север

“Капаро за климатици” глътна спестяванията на двама габровци

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Криминалисти разследват две телефонни измами, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера в габровската полиция бил получен сигнал от 79-годишен мъж, който заявил, че на 28 март неизвестно лице, въвеждайки го в заблуждение, му причинило имотна вреда в размер на 1400 лв.

Възрастният габровец обяснил пред полицаите, че на домашния телефон позвънил мъж, който се представил за негов братовчед.

Мнимият роднина споделил, че иска да си купи качествен климатик, който в момента се предлагал на изгодна цена, но същият трябвало незабавно да бъде капариран.

За по-голяма достоверност, измамникът предоставил телефонен номер на магазина. За да услужи на своя роднина, дядото предал спестяванията си на непознат мъж, с когото се уговорили да се срещнат близо до дома му.

По-късно се свързал с близките си и установил, че е станал жертва на измамници. На 27 март, по идентичен начин, била измамена и 71-годишна жена от Габрово.

За да помогне на мъж, представил се за нейния сват, да плати капаро за същата изгодна покупка на климатици, тя предала на непознат 2000 лева.

По случаите са започнати досъдебни производства.

От полицията отново напомнят, че измамниците са изключително изобретателни в методите на извършване на престъпленията. Използват разнообразни сценарии и подходи, като престъпните им намерения са насочени основно към възрастните хора, които са лесно податливи на манипулация.

При подобни срещи и получени предложения, преди да предприемат каквито и да било действия, гражданите трябва задължително да се консултират с близки и роднини, или да позвънят в полицията.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730