Бизнес и Политика

Българският строителен сектор не стига европейския

Строителният сектор в България продължава да изостава спрямо средния темп на нарастване на строителната продукция за Европейския съюз (ЕС) през декември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Годишният ръст на строителната продукция в ЕС през декември е двоен спрямо ръста в България – съответно 1,4% и 0,7%.

За последното тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на предходната 2014 г. строителната продукция у нас отбелязва спад от 1,7% при ръст от 0,6% за съюза, сочат още данните.

И в ЕС започва да се проявява тенденцията за по-значително отслабване на сградното строителство в сравнение с инфраструктурното, каквато тенденция се наблюдава в България още от кризата насам. У нас сградното строителство така и не успя да се възстанови, докато в един момент инфраструктурното почти достигна пика си отпреди кризата.

Същевременно строителният сектор в северната ни съседка Румъния е един от най-бързо възстановяващите се в ЕС през декември миналата година. За месеца страната е първа по ръст на строителната продукция – 5,8%, следвана от Словакия и Швеция (съответно 4,3% и 2,6%). На годишна база Румъния е трета по ръст с 13,9%, като я изпреварват Словакия и Швеция (съответно 24,9% и 15,2%)

Същевременно Словения води по спад на строителството в ЕС през декември – със съответно 12,5% и 9,3% за месеца и спрямо декември 2014 г. Сред държавите с най-силно понижение на строителната продукция са също Португалия, Франция и Холандия.

Източник: Investor.bg