Бизнес и Политика

iPhone-ът вече не е желан

Смартфонът Apple регистрира огромен срив, за последните месеци. От началото на годината до сега, продажбите са паднали с над 40%, което води и до загуба на над 6% пазарен дял.

Според анализаторите, основният проблем е iPhone 6s, който не е нищо особено и не предлага атрактивни функции или приложения, които да са релевантни на цената му. Това не привлича нови потребители.

В момента, iPhone среща сериозна конкуренция на китайския пазар. Китай е един от основните пазари на Apple, но свиването там е с над 3% като това включва и традиционния бум на продажбите покрай китайската нова година, когато има много големи намаления, но дори и те не са били достатъчни да привлекат вниманието на китайските потребители. Все пак при добри продажби на iPhone SE, равносметката може да е положителна за общите доставки на iPhone в края на годината.

През първото тримесечие на годината, лидер на пазара остава Samsung, като компанията увеличава пазарния си дял с близо 5%. След това се нареждат гигантите от Huawei и Lenovo