Бизнес и Политика

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

С 30% се увеличават българите, ходили на почивка в чужбина през март месец на тази година, спрямо март на 2015 г.

Най-много българи са посетили Франция, без финансови задръжки и страх от тероризъм. На второ място, учудващо не са Гърция или Турция, а Румъния. Около 7000 души са посетили северната ни съседка. Българите са пътували също и до Сърбия и Македония. При Гърция не се забелязва съществено увеличение на туристическия поток, за сметка това, в Турция туристическия поток намалява и тя вече не е предпочитана дестинация, не само от нас, но и от другите туристи по света. Българите почиващи там, са с около 20% по-малко, в сравнение с миналата година.  Така, западните ни съседки Сърбия и Македония се изравняват с Гърция, като предпочитани за почивка от българите.

Близо 93 000 български граждани са пътували през месеца зад граница, с цел почивка или екскурзия, при 69 500 година по-рано. Това до известна степен се дължи, както на повишаването на доходите на българите, така и в изгодните туристически пакети, които предлагат туроператорите.

От данните се стига до изводът, че през март двойно нараства броя на пътувалите до по-далечни дестинации, като те са над 2300 души и попадат в графата „Останали страни“ (без Европа, Канада, САЩ, Израел) при 1200 преди година.