България Север

Снимки: Проведе се публично обсъждане на проекта за бюджет за 2014 на Община Елхово

pbsНа 29 ноември в голямата зала на община Елхово се проведе публично обсъждане на проекта за бюджет за 2014 год. на община Елхово с цел да се информират и ангажират жителите на общината при съставянето, приемането и изпълнението на бюджета през следващата година. В срещата взеха участие кмета на община Елхово г-н Петър Киров, председателят на Общински съвет г- н Николай Тончев, общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, ръководители на бюджетни звена, служители на общинска администрация и жители на община Елхово.

Кметът на община Елхово представи проекта на бюджет на общината за 2014 година. Финансовият план на общината за следващата година е в размер 9 282 600 лв. или с 121 211 лв. е увеличен от миналата година. Той включва предоставените средства от централния бюджет в размер на 6 139 700 лв., планирани общински приходи 1 961 900 лв. и съответният очакван преходен остатък.

Разпределението на общата субсидия за финансиране на държавните дейности по функции е както следва: Функция „Образование” – 3 139 800 лв.; Функция „Здравеопазване” – 114 800 лв.; Функция „Социални осигуряване, подпомагане и грижи” – 296 200 лв.; Функция „Култура, спорт и почивно дело” – 216 500 лв.; Функция „Общи държавни служби” – 647 100 лв.; Функция „Отбрана и сигурност” – 80 000 лв. или общо 4 494 400 лв.

Планираните собствени приходи на община Елхово за 2014 г. са в размер 1 961 900 лв., които включват 596 000 лв. от данъчни приходи и 1 365 900 лв. от неданъчни приходи (общински такси, приходи от управление на общинско имущество и др.).

Целевата субсидия за капиталови разходи ще бъде изразходвана за реконструкция на водопровода на ул. „Ж. Петков”, изграждане на паркинг и фонтан на пл.”Хр.Ботев”, изграждане на детска площадка в градския парк.

Собствените приходи са разпределени за разходване в следните направления: капиталови разходи, текущи ремонти, субсидии, помощи, оборотни средства за реализация на проекти. Основен акцент са оборотните средства за реализация на проекти през предстоящата година, а именно: проект „Реконструкция и доизграждане многофункционална спортна зала” по Програма за развитие на селските райони 2007-2013; проект „Опазване на нематериалното културно наследство в региона на Елхово и Лалапаша чрез изграждане на инфраструктура за провеждане на традиционни събития” по Програма ТГС; проект „Благоустрояване – централна градска част – град Елхово” по Програма за развитие на селските райони 2007-2013; проект „Подобряване на съществуващите центрове за услуги и изграждане на информационен център за мобилни услуги и съвети на гражданите и бизнеса в община Елхово” по Програма за развитие на селските райони; проект „Подобряване на условията за работа с деца и младежи и създаване на достъпна среда на хората с увреждания в читалище „Развитие”, гр.Елхово”; проект „Подобряване облика и създаване на достъпна среда за хора с увреждания на площад „Христо Ботев” в гр.Елхово”; проект „Къща за нашите деца” по ОП ”Развитие на човешките ресурси”; проект „Подкрепа за достоен живот” по ОП ”Развитие на човешките ресурси”; оборотни средства за дейността на МИГ-Елхово и проект „Глобални библиотеки”

На присъстващите бе дадена възможност да поставят своите въпроси, на които получиха компетентни отговори.

Прочети цялата