България Север

Скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай” продължават

stopВ област Ямбол продължават скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай” , чийто краен срок е удължен до 21 октомври 2014 г. През изминалата 2013г. в обл. Ямбол са извършени 1249 прегледа по трите локализации, от тях в община Елхово са извършени 160 прегледа.

За община Елхово ще се извъшват скринингови прегледи в МЦ № 1- Елхово- извършват се прегледи по трите локализации /рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и рак на дебелото и право черво/ . Работят следните специалисти са: д-р Гюзелев и д-р Габров.  Адрес: гр. Елхово, ул. „Чаталджа“№ 3, тел. за контакти: 047888504.

Общата цел на проекта е подобряване трудоспособността, повишаване продължителността на активния трудов живот на населението и поддържане на здрава работна сила, оптимизиране на здравните и социални разходи чрез увеличаване на относителния дял на откритите и насочени за лечение в предклиничен и ранен стадий на заболелите от рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и колоректален карцином при двата пола.
Проектът е разработен в съответствие с политиките на Европейския съюз по отношение на борбата с ракови заболявания и съгласно указанията за добра медицинска практика при организиран популационен скрининг.

Скрининговите изследвания ще се проведат посредством:
• цитонамазка за откриване на ранни признаци за рак на маточната шийка;
• мамографски преглед за рак на млечната жлеза при жени;
• анализ за скрита кръв във фекалиите за рак на дебелото черво и ректума.

Скрининговите прегледи са БЕЗПЛАТНИ за хората, получили покани от Министерство на здравеопазването.
Целевите групи, изборът в рамките на които е на случаен принцип, са:
• за скрининг на рака на маточната шийка: жени на възраст от 25 до 60 години;
• за скрининг на рака на млечната жлеза: жени на възраст от 50 до 69 години;
• за скрининг на рака на дебелото и правото черво: жени и мъже, навършили 50 годишна възраст.

Известни са трудностите при стартиране на проекта: смяната на ръководни екипи, забавянето на поканите от фирмата-доставчик, кратките срокове за реализация на прегледите, трайно отсъстващи от страната и областта лица, получили покани.

Макар поканените лица да са в пъти повече от извършилите своите скринингови прегледи, не може да не се отчете положителният ефект от проекта: ранно откриване и диагностициране на изменения при здрави хора, насочването към допълнителни изследвания и лечение. Проектът предостави възможност на хората, включително на здравно неосигурените, да проверят своя здравен статус, нещо което не е било приоритет за тях.

Безспорно постижение на проекта е и стартирането и работата на електронната система Национален скринингов регистър и система за известяване, който дава възможност за многобройни справки и анализи от екипа за управление на проекта, регионалните координатори и координаторите на национално ниво. В системата са регистрирани над 150 лечебни заведения от страната, 127 имат договор с МЗ като изпълнители на скринингови прегледи, а останалите са в по-ранни фази на регистрация. Над 400 медицински специалисти са регистрирани по трите програми.
Организаторите очакват удължаването на проекта да доведе до по-голям брой прегледани граждани, и съответно – до по-голям брой ранно открити случаи. Успехът зависи в много голяма степен от активността на лечебните заведения и на гражданите.

Прочети цялата