Бизнес и Политика

Нулев ръст на Еврозоната на фона на политическата криза в Гърция

Еврозоната отчете нулев ръст за първото тримесечие на годината, докато Гърция се доближава все по-близо към възможността за излизане от валутният съюз. За нулевият ръст на БВП вина има изцяло германската икономика, която е балансирала трагичните данни от Италия и Испания. Така от теоретична гледна точка еврозоната не е навлязла в техническа рецесия. Тези данни следват свиването от 0.3% през последните три месеца на 2011 г. Стойностите на индикатора за отделните страни-членки на еврозоната показват значителната разлика между Германия и останалите икономики.
 
Докато БВП на Германия се е повишил с 0.5% през първото тримесечие, този на Австрия е нараснал с 0.2%, на Белгия с 0.3% и на Финландия с 1.3%, то показателят се е свил с 0.8% в Италия, което е трето поредно тримесечие на спад, а в Испания се е понижил с 0.3% за втори поредни три месеца. Икономиката на Португалия остава в рецесия, както и тази на Кипър. Тези различия правят работата на ЕЦБ още по-трудна при определянето на правилната монетарна политика.
 
Така еврото загуби още един цент от стойността си спрямо американският долар, понижавайки се до 1.2720 долара. Натискът върху единната валута се запази и в кросовете й срещу японската йена, британският паунд, спрямо канадският долар, еврото се понижи до ново 17-месечно дъно. Ръстът на американският долар продължава, изразен особено срещу ресурсните валути като австралийски и новозеландски долар, където достигна до нови 6-месечни върхове. Бягството от риск е водено главно от поредната политическа драма в Гърция.
 
От гръцкото президентство заявиха, че има провал в преговорите за формиране на ново правителство на страната. Поради това, гръцкият президент Папуляс ще проведе днес от 13:00ч. среща, на която да бъде одобрено временно служебно правителство, което да насрочи и проведе нови избори през следващия месец – в рамките на следващите 3 до 5 седмици. Най-вероятните дати за нови избори за сега са или 10-ти или 16-ти юни.
 
Основните европейски индекси се понижиха за втора поредна сесия, следствие на политическият провал в Гърция. Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,7% до 245,76 пункта след многократни колебания между печалба и загуба, а това е най-ниското ми ниво на затваряне от 30 декември. Основните индекси регистираха загуби във всички западноевропейски държави с изключение на Норвегия и Ирландия. Този негативизъм се прехвърли и отвъд океана в следобедните часове. Dow Jones загуби 0,5% до 12 632,00 пункта, което е 9-та губеща сесия за индекса от последните 10 сесии. Standard & Poor’s 500 приключи на 3-месечно дъно, понижавайки се с 0,6% до 1 330,66 пункта.
 
Въпреки, че макроикономическите данни от САЩ не бяха толкова лоши, инвеститорите продължават да покриват дългите си позиции в акции, в очакване излизането на Гърция от еврозоната. Продажбите на дребно в страната са нараснали с 0,1%, след ръст от 0,8% през март, обявиха от американското министерство на търговията. Доверието на американските строители също отчете ръст, покачвайки се до 29 пункта през май, при 24 пункта през април, сочи индексът за жилищния пазар на Националната асоциация на жилищните строители в САЩ. Това е 5-годишен връх за индекса.