Бизнес и Политика

София е готова за небостъргачи

През 2015г. главния архитект на София Петър Диков, зави че „София е готова за небостъргачи. Съдейки по плановете за високи сгради в столицата, готова или не София ще се сдобие с небостъргачи. 
През миналата година беше официално открита най-високата сграда в страната – Capital Fort. 126-метровата сграда подобри рекордните до момента 104 метра на хотел „Родина”. Подготвили сме класация на високите сгради, които се очаква да се издигнат в столицата.

1. Capital Fort – 126 м
Сградата се намира на бул. „Цариградско шосе”, а строежът й е започнал през 2010г. Инвеститорът в сградата – „Форт Нокс”, е един от най-големите инвеститори във ваканционни комплекси на Черноморието. Първоначалната инвестиция в небостъргача бе близо 60 млн. евро, но с проектирането и земята, сумата се увеличи с 20-30%. След откриването на сградата, влизането си в нея обявиха IT фирмите Scale, Apcom и Focus, както и технологичната компания Visteon.

2. Itower – 107 м
Близо до площад „Македония” се намира следващата по височина сграда – Itower. Инвеститорите на сградата са „Ай Ти риъл естейтс”, където съдружниците са италианска, кипърска и португалска фирма. Земята от 4.6 дка е купена още през 2003 г., а плановете на различни проектантски бюра датират от далечната 2007 г., когато потъват насред кризата. Макар големината на проекта да е неоспорима, засега все още не е потвърдена визията на новия небостъргач и инвеститорът не оповестява плановете си.

3. Infinity Tower – 90.5 м
Един от най-внушителните проекти на 2014 г. също влиза в класацията на най-високите офисни кули. Инвеститорите в Infinity Tower явно улучиха момента. Сградата със стъклена фасада до Bulgaria Mall се появи във време, когато търсенето се събужда, а нови проекти почти няма. Инвеститорите MRP International и Salamanca Capital бяха обявили плана си за строеж на мола и офис сградата още през 2006 г., но търговският център беше открит едва в края на 2012 г., а Infinity Tower през 2014 г.

4. Кулите НИКМИ – 85 м
Седем години след първата си копка големият строеж зад НДК не само се строи интензивно, но вече има първия си голям обитател. СИБанк и ДЗИ ще преместят централите си на площ от над 7400 кв.м. във все още незавършения небостъргач. „Милениум център“ е на НИКМИ, които са инвеститор в недвижими имоти, строят и имат хотели. Бавното изграждане на комплекса е дошло, защото дружеството го прави със собствени средства. Очаква се сградата да бъде открита до юни 2017 г.

5. City Tower – 74 м
Офисната кула до сградата на КНСБ ще е голяма – с близо 39 000 кв.м наемна площ. Строителните работи по City Tower бяха възстановени в началото на годината, а планът е тя да бъде завършена през 2017 г. Инвеститор в сградата е „Айкон“, българско дружество на гръцката GEK TERNA Group. Размразяването на проекта след години застой идва вследствие на активния пазар, посочва изпълнителният директор на групата Константинос Лампру.