Изкуство и Общество

Един народ, една държава – една Корея?

Твърде малко са хората, които все още си спомнят времето, когато това е било факт. От над 70 години на Корейския полуостров има две държави. Онези, които са преживели Втората световна война, американската и руска окупация, както и Корейската война, днес на преклонна възраст. И броят им намалява с всяка изминала година.

Това си личи и по броя на семействата, които чакат така жадуваните срещи със свои роднини от съответно другата част на Корея. По данни на южнокорейското Министерство на обединението, в началото на 2018 година едва около 60 000 южнокорейци са чакали подобна среща с техни роднини, живеещи в Северна Корея.

Предложението на Севера

След първата среща на високопоставени представители на двете страни през януари нажежената обстановка се поуталожи малко в навечерието на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. Това си пролича и по това, че 12 севернокорейски състезателки по хокей на лед вече пристигнаха в Южна Корея. Те ще образуват общ хокеен отбор с южнокорейските си колежки и ще дефилират заедно по време на откриването на Олимпиадата.

Освен това севернокорейските държавни медии отправиха апел към сънародниците си в страната и чужбина. Те призоваха да бъде сторено всичко в името на повторното обединение. Северна Корея щяла да „разбие“ всяка съпротива срещу подобна стъпка.

Мечтата на президента

Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е син на севернокорейски бегълци, е привърженик на повторното о…