Интериор

Реконструирана историческа къща в Стара Загора от I/O architects

В днешната статия отправяме поглед към прекрасния български град Стара Загора, където ще разгледаме реконструкцията на една впечатляваща историческа сграда, в която е вдъхната голяма доза модерно усещане, но същевременно са запазени много от детайлите, които напомнят за това, което всъщност е.

Построената през 1924г., къща е разположена върху терен, намиращ се в центъра на самия град и по-интересното е, че около къщата се намират древни руини, останали от древноримския град Августа Траяна. На архитектите от I/O architects им отнело цели четири години, за да планират и реконструират имота така, че едновременно да запазят историята и автентичната за миналия век фасада, допълвайки я с нова, модерна конструкция и богат интериорен дизайн.

Интериорът на къщата е не по-малко впечатляващ от нейния екстериор. Изящната белота на полирания бетона е допълнена от метално стълбище във формата на черна спирала. Неговите перфектни линии оформят гръбнака на жилището, а уникалната изработка, олицетворение на динамиката на модерното изкуство, успяват да се съчетаят с елементите, запазили елегантността на миналото.

В интериора на къщата впечатлява присъствието, както на белия бетон, за който вече споменахме, така и на каменни облицовки и модерни дървени структури. Присъствието на сиви, черни и лилави тонове в цветовата палитра от своя страна завършва цялостната визия на помещенията, създавайки усещания за лукс, комфорт и характер.

Трудно е да се постигне такъв изключителен баланс в реконструкцията на историческа сграда, когато в нея се влагат модерни материали и съвременна динамика. Модерен Дом поздравява екипа на I/O Architects за постигането на тази хармонична визия, която доказва, че не е нужно да рушим и погубваме историята си, за да създадем нещо красиво и стойностно.

Насладете се на прекрасните снимки, дело на фотографа Асен Емилов.