Интериор

Прекрасен двустаен апартамент, проектиран от BLACKHAUS Architecture

В статията ще разгледаме наскоро завършената реновация на двустайно жилище с площ от 76 м². Апартаментът се намира в Краков, Полша и е проектиран е от архитектурното студио BLACKHAUS, от къде споделят, че създаването на подобен тип интериор е била една доста интересна задача, която ги е накарала да погледнат на естествените материали по съвсем друг начин.

В интериора на жилището присъстват типичните за индустриалния стил тухлени стени, дървени повърхности и бяло-сивата цветова гама, но цялостното усещане в жилището е уютно и топло. Нека направим една бърза обиколка в отделните помещения на апартамента, за да разгледаме детайлите около зонирането, обзавеждането и декоративните елементи.

Входното антре е разделено от основното помещение посредством вградена между колоните дървена мебел, разделена на отделни нива и осигуряваща места за съхранение на книги и декорации. Дневната зона е очарователна – в нея откриваме удобен тъмно сив диван, който контрастира със стените, решени в по-светъл нюанс на неутралния цвят. Срещу дивана откриваме една от тухлените стени, върху която е поставен нисък шкаф и телевизор, така че той да може да се вижда, както от дивана, така и от трапезарията в съседство.

Трапезарията е част от кухненската зона, която пък е част от общото помещение. Тук откриваме страхотна комбинацията от дърво, тухли и бели мебели. Комбинирани по този начин елементите създават интересен ефект в пространството, който прави мястото уютно и много приветливо. Тук откриваме и детайли в сиво в лицето на трапезните столове, лампата, която виси над дървената маса и кухненските плотове. Впечатление прави и кухненският гръб, които оставя на показ тухлената зидария, но за да се превърне в хигиенична и лесна за почистване повърхност, пред тухлите е монтирано прозрачно стъкло, което същевременно създава и леко модерно усещане.

Единствената спалня в апартамента разполага със собствена баня и изключително изчистен и спокоен интериор. В нея откриваме удобно легло с дървена табла, а над нея – бяла тухлена стена, която създава красив контраст между двата материала.

Достъпът до банята се осъществява чрез плъзгаща се стъклена врата с плътна черна рамка. Самата баня е решена в бяло, а плочките по стените отново имитират тухлена зидария, което прави помещението тематично. Декорирана с изобилие от свещи, банята е едно чудесно допълнение към спалнята, създавайки завършен вид на целия интериор.