България Север

Близо 45 литра на квадратен метър валежи за последните 48 часа над Елхово

spaПредупрежденията на синоптиците в началото на седмицата за интензивни валежи се сбъднаха. На много места в страната обилни валежи, които бяха придружени от гръмотевици, причиняваха неудобство.

Само за днес по данни на метеорологичната станция в град Елхово са паднали 26,3 литра на квадратен метър. Любопитното е, че това количество падна само в рамките на около 45-50 минути. За 12 юни общото количество валежи на територията на град Елхово, е било малко под 12 литра на квадратен метър, а ден по-ранно данните сочат за валежи в рамките на около 5 литра на квадратен метър. Така обобщената статистика само за последните две денонощия надвишава 40 литра на квадратен метър, за територията на град Елхово.

На фона на обилните валежи от дъжд за територията на област Ямбол за днес 13 юни е обявен жълт код заради силен вятър. Жълт код е обявен, отново за възможността от силен вятър в още осем областни в страната.

Според синоптиците утре ще е последния ден, в който се очакват валежи, а през почивните дни лятото, която фактически още не е настъпило ще се завърне с пълна сила. През почивните дни се очакват максималните температури за района на Елхово да достигнат 30 градуса, а в средата на следващата седмица, живачния стълб ще достигне до 35 градуса.