България Север

Снимки: Приключи първата от трите години по проект „Ученически практики” в професионалната гимназия в Елхово

ofsВ края на февруари стартира участието на Професионална гимназия “Стефан Караджа” град Елхово в проект ВС051РО001-3.3.07-0001 „Ученически практики”. Проектът се осъществява от Министерството на образованието, младежта и науката, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд към Европейския съюз. С връчване на сертификати за проведена практика на реално място на учениците, които завършиха обучението приключи първата от трите години, в които професионалното училище ще участва по този проект.

Лично инж. Иванка Петрова връчи удостоверенията на учениците Илчо Димов и Марина Стоянова, като им пожела успешна професионална реализация. В края на обучението учениците за защитили придобитите знания по тази специалност с успешно положен тест, а самите те потвърдиха, че сега че чувстват много по-уверени и по-подготвени по тяхната специалност.

На събитието присъства и инж. Христо  Петев – директор на Професионална гимназия “Стефан Караджа” град Елхово.

През последните няколко месеца ученици от 12 клас, специалност “Малък и среден бизнес” работят по програма, специално изготвена за съответното работно място. Със съдействието на наставник от фирмата-работодател “Румика-90″ ЕООД, надграждат своите знания, умения и компетенции по специалността. През последните месеци „стажантите“ работиха по задачи, поставени от наставника и свързани с естеството на работа на фирмата.

Проекта има за цел подобряване на качеството на професионалното образование, чрез повече и подобри възможности за практика на учениците в реална работна среда, както и активно включване на бизнеса в професионалното образование чрез разработването на програми за практическо обучение по професии.

ПГ” Стефан Караджа” има разработен тригодишен план за участие в проекта, в който са включени работодатели от бизнеса в град Елхово. Дългогодишни партньори на училището, които проявяват интерес са: “Елпром” ЕООД, “Румика-90″ ЕООД, “Орудица” ЕООД, “Туристически-информационен център-град Елхово”, “Ситара” и др.

Практиката ще даде възможност учениците да направят по-лесен прехода от училище към пазара на труда или висшето образование.