България Север, Общество

Блясъкът на „Оскар”-ите в третия ден от София Филм Фест

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Първата прожекция за днес (15 юни) започва в 16.00 часа с подборката от късометражни филми на програмата Операция Кино. Тя включва „Парафиненият принц” на Павел Веснаков (България), „Навън навътре” на Зейнеп Мерве Уйгун (Турция), румънския филм „Блу” на Николае Константин Танасе, копродукцията на Босна и Херцеговина и Унгария „Околовръстен път” на Орши Нагипал и българската анимация „Баща” на Иван Богданов. Програмата Операция Кино е съвместна инициатива на фестивалите в София, Клуж, Истанбул и Сараево.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

18.00 часа е началният час на прожекцията на най-новата творба на носителя на Оскар Данис Танович„Епизод от живота на събирача на желязо”. Филмът бе показан за първи път на 17-ия София Филм Фест непосредствено след Берлинале 2013, където получи Сребърна мечка – Награда на журито Grand Prix (Данис Танович), Сребърна мечка за най-добър акьтор (Назиф Муич), Награда на екуменическото жури – special mention (Данис Танович) и беше номиниран за Златна мечка.

Историята разказва за перипетиите на Назиф, който събира старо желязо, за да може семейството му да свързва двата края. Жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец с трето дете, но помята и е нужно да бъде оперирана в намиращата се далеч градска болница. Но семейството няма здравна осигуровка и трябва да платят 500 евро. Това е цяло състояние за скромния събирач на старо желязо. Въпреки молбите на Назиф, от болницата отказват да оперират Сенада и я отпращат у дома в ромското селище в централна Босна. През следващите 10 дни Назиф ще направи всичко по силите си, за да спаси живота на Сенада. През следващите 10 дни двамата ще се изправят пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 20.00 часа киноманите в Габрово могат да гледат номинирания за чуждоезичен Оскар филм „Кон Тики”.

Норвежкият изследовател Тур Хейердал прекосява Атлантическия океан с екипаж от петима души върху дървен сал през 1947 г., за да докаже, че още преди Колумб южноамериканците са могли да преплават разстоянието до островите в Полинезия и да се заселят там. След като успява да осигури финансиране на авантюрата със заеми и дарения, Хейердал и хората му се отправят на пътешествие, продължило 101 дни, в рамките на които изминават 8000 километра. Светът очаква края му със затаен дъх. Филмът е посветен на идеята, подготовката и самото пътешествие. Салът „Кон-Тики” е кръстен на старо име на бога на слънцето на инките – Виракоча. Хейердал успява дори да заснеме приключението и през 1951 г. филмът му печели „Оскар” в категорията за документално кино. Той написва и книга, която е преведена на 70 езика и е продадена в повече от 50 милиона копия по целия свят.

Билети за прожекциите можете да закупите от касата на зала „Възраждане”, която днес ще работи от 17.00 до 20.00 часа. Цената на билетите е 2 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730