България Север

Снимки: Илияна Боюкова от Елхово прибавя нови два медала към своята колекция от леката атлетика

medПрез месец юни, както бе предвидено в програмата на Българска федерация по лека атлетика се провеждат държавните индивидуални първенства за юноши и девойки младша  възраст, които се проведоха в град Правец. В тях участие взе състезателката от град Елхово и състезаваща се за клуб ЛАК Ямбол –  Илияна Боюкова.

На 18 юни в дисциплината хвърляне на диск от общо участващи 20 девойки старша възраст Илияна „хвърли” диска на 37,18 и само 57 сантиметра я разделиха от златен медал, който бе спечелен от състезателката от град Карнобат Антония Щерева.

В същия ден се проведоха и квалификациите в дисциплината тласкане на гюле-девойки младша, в която взеха участие 25 девойки. Илияна показа добри резултати и се класира за финала, който се проведе на 19 юни. От всичките шест опита Илияна тласна 3-килограмовия уред на разстояние 12,75 метра, което и отреди втори сребърен медал от турнира в Правец. Първа в тази дисциплина бе, Анна Чиприянова (Тот атлет – Габрово), която постави национален рекорд 15,07 метра.

Доброто представяне в двете дисциплини прибави към колекцията на Илияна Боюкова още два медала, с което те набъбват до 19 броя. Припомняме ви, че през 2013 година младата състезателка от Елхово, стана част от спортните таланти на „Еврофутбол“ и Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ). Неин треньор е Димитър Кисьов, който бе неотлъчно с нея в град Правец и към който Илияна отправя специални благодарности. Следващата седмица Илияна отново заминава за Правец, където ще вземе участие в по-голямата възрастова група – девойки старша възраст.

В състезанието в Правец участие взе и Михаела Райкова, която също е от Елхово и също участва от името на клуб ЛАК-Ямбол. Тя се класира на 18-то място в дисциплината хвърляне на диск с резултат 20,65 метра и на 12-то място в дисциплината тласкане на гюле с резултат 9,44 метра, който я остави на само на няколко сантиметра от участие във финал.