България Север, Общество

Три специални и една първа награда за музикален клуб “Весела”

снимка: МК "Весела"

снимка: МК “Весела”

Три специални и една първа награда завоюваха златните момичета на Весела Пенева. Вчера петте пианистки бяха в центъра на вниманието на журито и публиката на IX -я национален фестивал на Школите по изкуствата в Пловдив, който завърши вчера.

Нора Габровска- ХI клас, спечели специална награда за солово изпълнение. Тя впечатли журито с изпълнението си на Токата и фуга в ре минор от Й. С.Бах , и виртуозен етюд на Фр. Шопен . В този конкурс Нора участва от второто му издание и за пореден път показва израстването си като пианистка от висока класа.

Александра Станева е в III клас и участва за първи път в конкурса, но нейните безспорни музикални качества и старателната подготовка, заслужено й донесоха I-то място във втора възрастова група. Александра се представи с “Прелюдия” от Бах и две пиеси от чешкия композитор И. А. Бенда .

Пианистите от Музикален клуб “Весела” традиционно участват и в раздела “Камерни формации”, включен в рамките на този конкурс.

Тази година това бяха двата дуета, които бяха отличени със специални награди : Мария Цвъркалева-VIII кл. – Десислава Цонкова – IX кл., и Миглена Дончева – X кл. – Нора Габровска -XI кл.

“Всеки път, работата с ансамблите на 4 ръце, за мен е истинско предизвикателство и изключително удоволствие. Този път и двата дуета включваха едни от най – големите и най – добрите ми ученици, което ми даде възможност да подбера интересен и труден материал за тях. Знаех, че произведенията на Шуман, Брамс и Чайковски ще провокират интереса на момичетата и ще им доставят удоволствие в съвместната работа . Така и стана! А това, че предизвикаха възторга на журито и бяха наградени със специални награди за Камерни формации, ме прави истински щастлива. Това бяха ласкавите думи на председателката на журито – доц. Албена Димова за изключителното представяне на моите момичета само може да ме вдъхновява в работата ми, която аз безкрайно обичам”, сподели преподавателката им по пиано Весела Пенева.

За високите си педагогически постижения, Весела Пенева получи диплом.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730