България Север, Общество

25 юни – Ден на репродуктивното здраве

любоФФДен на Репродуктивното здраве е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие”, която се провежда през месец юни в различни градове на страната. Тази година най-мащабното събитие за двойките с репродуктивни проблеми в България, сдружението организира в град Русе. Мотото е: “Да дариш живот”, а основна тема: „Донорството при лечението на стерилитет – поглед от всички страни”. Във фокуса на събитието са: взаимопомощ и споделяне на опит, безплатни индивидуални консултации и групови беседи със специалисти в областта на репродуктивното здраве, новости в лечението на безплодието.

В Габрово двойките, които се нуждаят от информация и конкретна помощ, могат да разчитат на фондация „Искам бебе”. Фондацията работи на територията на общината от 2011 година. Дейността и се изразява в провеждане на безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми, организиране на семинари и конференции в областта на репродуктивното здравеопазване и не на последно място, финансово подпомагане на двойките избрали за лечение метода „ин витро”. Повече информация може да намерите на сайта на фондацията „Искам бебе” или чрез връзка с регионалния координатор – г-жа Весела Михова, e-mail: vesela28@abv.bg .

Всъщност много малка част от хората с репродуктивни проблеми имат нужда от донорски репродуктивен материал, но те са изправени пред жестоката реалност да зависят от милостта на друг човек и от чието благородство да зависи шанса им да имат собствено дете. Не е нужно един проблем да засяга много хора, за да бъде сериозен. Целта на отбелязването на Световния ден на репродуктивното здраве – 2013 година е да предостави информация на пациентите и обществото за процедурите в асистираната репродукция, които се извършват с донорски материал, да се запознаят хората със законовата уредба и медицинските практики, да се опровергаят митовете и предразсъдъците, които битуват сред обществото по тази тема. Необходимо е също да се намерят начините за преодоляване на все още неадекватното разбиране на донорския процес, да се популяризира тази благородна идея и да се насърчи дарителската активност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730