България Север, Общество

“Бял мъж” на Петровден в Етъра

снимка: АЕК - Етър

снимка: АЕК – Етър

На 29 юни Архитектурно – етнографски комплекс “Етър” отбеляза Петровден. Според българската народна традиция в къща от чаршията се приготви обредното ястие “бял мъж”, което е задължително за трапезата на този празник. То се прави от прясно сирене, което се натрошава ситно, леко се посолява и се вари на огън при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се слага парче масло и петровската манджа “бял мъж” е готова.

Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”.

Петровден се свързва с началото на жътвата. И като всяко начало то трябва магически да бъде обезпечено, за да завърши на “добър край”.

Автор: Петя Бонева, АЕК “Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730