България Север, Общество

Условна присъда за софиянеца, убил велосипедист край Севлиево

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Състав на Габровския окръжен съд, председателстван от съдия Минков осъди на лишаване от свобода – условно и лишаване от правоуправление, за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие софиянец блъснал и убил с автомобила си велосипедист край Севлиево.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 16 септември миналата година, около 20,00 часа, на главен път Варна – София, в близост до разклон за севлиевското село Ряховци, при управление на лек автомобил „Ауди А4” в посока към столицата, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 52-годишен мъж от Севлиево.

Видно от събраните по делото доказателства ударът е настъпил в лентата за движение на автомобила управляван от подсъдимия, като пострадалият бил паднал заедно с велосипеда си на платното.

Водачът на автомобила шофирал на къси светлини и не забелязал изправящия се в момента велосипедист. Загиналият мъж бил облечен с тъмни дрехи и не носел светлоотразителна жилетка. От приложената по делото химическа експертиза било видно, че в кръвта на пострадалия била измерена концентрация на алкохол 2,64 промила.

След преценка на всички събрани по делото доказателства съдът прие, че е налице съпричиняване на настъпилия вредоносен резултат от страна на пострадалия велосипедист, с оглед допуснатите от него нарушения на правилата за движение.

Предвид горепосоченото столичанинът бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода, като на основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание, бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.343г от НК във вр. чл.37 т.7 и чл.49 ал.2 от НК подсъдимият  бе лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на П.Д. и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай приложи разпоредбата на ал.4 и чл.55 ал. 1 т.1 от НК, като определи наказание под най-ниския предел.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730