България Север, Общество

Жътва в Етъра

снимка: АЕК "Етър", Архив

снимка: АЕК “Етър”, Архив

Тази събота, 20 юли, от 11.30 часа на територията на Архитектурно – етнографския комплекс “Етър” ще се извърши възстановка на жътварска обредност. Обичаят ще бъде представен от НЧ “Отец Паисий 1922” с. Богатово, община Севлиево.

Жътвата е върховен момент в живота на българския селянин. Още от деня на първото засяване неговите мисли в празник и делник били насочени към тези горещи летни дни, когато идва време да прибере плодовете от своя целогодишен труд.

За първия ден на жътвата всички се пременявали като за празник – с нови дрехи, а младите момичета и невестите затъквали китки зад ухото си. Народът вярвал, че жътвата трябва да се почне на „хубав ден“ – понеделник или сряда, за да е богат урожая и да върви бързо работата.

През първия и ден, застанали „на чекъма” (ивица нива, която работниците жънат), жътварите се прекръстват, произнасяйки: „Боже. помози!”. Първа зажънва най-опитната жътварка, а най-добрата певица запява жетварска песен. Жътвата се открива ритуално с изправянето на първия сноп, който един от жътварите, обикновено най-работливият, поставя пред чорбаджията.

Стопанинът с благословията за спорна жътва, поставя върху разстланата между класовете на снопа кърпа, дребни монети и обещава достойно възнаграждение на тези, които работят най-много и най-добре.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730