България Север

Животът на 34-годишен мъж от Елхово бе спасен вчера в ямболска болница след получен внезапен инфаркт

lineikaЖивотът на 34-годишен мъж от Елхово бе спасен вчера в ямболска болница след получен внезапен инфаркт и изпадане в клинична смърт, научи „Делник”. Пациентът е получил внезапна силна болка в областта на гърдите, изпотяване и изтръпване на лявата ръка. Веднага се е обадил в Центъра за спешна медицинска помощ, откъдето екип го е откарал до болницата в Ямбол. При постъпването на пациента в болницата му е била направена реанимация със сърдечен масаж и електрошок, като по този начин е възстановенасърдечната дейност на мъжа . Спешната интервенция по спасяването на пациента започва малко преди 8 часа сутринта. С инвазивната операция за поставяне на имплант на мястото на стеснението в кръвоносния съд се заемат кардиолозите д-р Димитър Мицов и д-р Янко Черкезов. Те прокарват импланта през артерия в крака на пациента до стеснения кръвоносен съд в сърцето на мъжа, където специално мехурче се раздува и проправя път на кръвта. Процедурата продължава около час. Възстановяването на пациента ще продължи 3 дни, а той ще може да работи още на шестия ден от операцията. Мъжът не пиел и не е бил пушач, а най-вероятната причина за внезапния инфаркт е стрес.

Пред „Делник” единият от специалистите, извършил животоспасяващата операция, д-р Димитър Мицов сподели: „При по-младите пациенти сърцето не е свикнало с недостига на кислород, докато при по-възрастните при инфаркт сърцето все пак е привикнало към по-ниското ниво на кислород. Затова е важно в подобни случаи пациентът да потърси лекарска помощ бързо, защото те изпадат в сърдечна смърт и, ако не се изведат от нея, загиват. Около 25 на сто от тези пациенти умират преди да постъпят в болница”.

По думите на д-р Мицов подобни случаи с млади пациенти все по-често се срещат напоследък, като една от основните причини е употребата на наркотици. „Така се увреждат мускулите им и те правят инфаркти. Повечето от тях са млади и не осъзнават, че като приемат амфетамини и стимуланти си увреждат сърдечния мускул за цял живот. Най-младият ни пациент беше на 22 години с инфаркт, породен от употреба на наркотици и стероиди”, каза още д-р Димитър Мицов и допълни „Лошото при нашите пациенти понякога е, че като получат болка и тя премине след няколко минути не търсят помощ, а през това време инфарктът вече е преминал и пациентът е загубил безвъзвратно част от сърдечния мускул. Когато дойде след време при нас ние отпушваме кръвоносния съд, но ако това е по-рано би се запазила жива част от тъканта. Затова е хубаво, когато усетят болка, да идват в болницата, за да отстраним увреждането и тогава пациентите след 5-6 дни могат да започнат работа”.

Според специалиста и анаболните вещества, приемани също предимно от млади хора, водят до снижаване на възрастовата граница на сърдечните инфаркти, тъй като увеличаването на мускулната маса е свързано с притискане на артерии, намалено кръвоснабдяване и в крайна сметка до инфаркт.

Георги Александров

Източник: Радио 999