България Север, Общество

Програмата за Шипченската епопея – на 100% готова

снимка: www.shipka.gb.government.bg

снимка: www.shipka.gb.government.bg

Подготовката за тазгодишните национални чествания на Шипченската епопея е в пълен ход, програмата е уточнена на 100 %, а поканите за официалните гости и лица вече се печатат.  Това информира габровските медии областният управител Николай Григоров, по време на организираната от него пресконференция относно провеждането на тържествата от 21 до 26 август.

“Срещаме пълно разбиране, както от страна на правителството, така и на всички институции и организации, с които сме контактували, в това число и спомоществователите. Инициативата се приема навсякъде много позитивно. Хората, които досега са участвали, пък и тези, които тепърва се включват в организацията го правят с голямо желание, което още повече ни задължава подготовката да бъде на едно много високо ниво”, заяви Николай Григоров.

Според него амбицията тържествата да станат национални чествания трябва да бъде утвърдена и към инициативата да бъдат привличани все повече. Тазгодишните мероприятия включват две изложби на Регионален исторически музей – Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”, детски художествен пленер на връх Шипка, който вече се проведе и предстой да бъде открита изложба с творбите; изложение на НД Традиция, но този път не само в Габрово, а и в Казанлък.

Тази година по-мащабно ще бъде и състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата. Заявка за участие са подали 200 деца от областите Габрово, Стара Загора, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Всички те след приключване на надпреварата ще имат възможност да участват в открит урок по история с проф. Андрей Пантев.

Традиционно вече преди кулминацията на честванията, на площада в Габрово ще се състои тържествена заря – проверка. В съботния ден, 24 август, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Соколския манастир, след което е стартират и туристическите походи.

Обхватът тази година предвижда да се разширят и да се увеличи с още един лъч. Така желаещите ще могат да изберат по кой маршрут да преминат: от Соколския манастир до върха, от местността Узана или от храм – паметник „Рождаство Христово” до връх Шипка.

Кулминацията на честванията разбира се и тези година ще бъде възстановката на епичните боеве, пресъздадена от членовете на НД „Традиция”

Пълния вариант на програмата може да намери тук или на страницата на Шипченска епопея www.shipka.gb.government.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730