България Север, Общество

Пенсионерите ще избират между 2 варианта на карти за пътуване

снимка: Фейсбук "ОПТ" - Габрово

снимка: Фейсбук “ОПТ” – Габрово

Най – малко два ще бъдат вариантите, между които хората от третата възраст, на територията на община Габрово, ще имат възможност да избират при вадене на новите карти за пътуване в градския транспорт от месец септември. Това стана ясно след състоялата се в зала “Възраждане” публична дискусия, по отношение на необходимостта от актуализация на цените на картите, използвани от пенсионерите, които от месец август поскъпват с 5 лв. – от 10 на 15 лева. Общественото обсъждане бе предизвикано от недоволството, което възрастни габровци изразиха относно новата цена, чрез събиране на подписка, за запазване на старите цени на преференциалните карти, ползвани за времето от 9 до 16 часа.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Форумът не успя да предизвика огромен интерес сред хората от третата възраст и бе уважен едва от 30-тина души. За сметка на това обаче, по време на диалога бяха споделени доста конструктивни предложения. От страна на Община Габрово присъстваха кметът Таня Христова, зам.-кметът Климент Кунев, управителят на “Общински пътнически транспорт” – Габрово Екатерина Караколева и директорът на Дирекция “Общинска собственост и стопанска дейност” Недялко Ценков. Възрастните граждани предложиха различни варианти за таксуване, които трябва да бъдат съгласувани и пресметнати, тъй като трябва да се разбере дали биха осигурили съществуването на превозвача в този му вид.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От казаното стана ясно, че решението за новата цена на картите за пенсионерите, които важат за времето е от 8 до 24 часа,  е било взето от управителя на ОПТ – Габрово, като той е в пълните си правомощия сам да определя цените им. Голяма част от възрастните хора в  града не искат да им бъдат въведени ограничения в пътуванията вечер, когато по думите им са едни от най-активните часове. Същевременно такова разширение на времевия диапазон отговаря и на друга цена. Месечно в Габрово от тази най-евтина услуга в градския транспорт се възползват средно около 1600 граждани.

От друга страна е необходимо общинското Дружество да задържи загубите, които към момента има, а не те да нарастват. “Дружеството трябва да остане жизнено. Ако този превозвач не съществува, ако разходите са повече от приходите – то просто в един момент ще спре да функционира. Знаете, че интересът към габровския градски транспорт от страна на частни превозвачи е нулев, при тези условия, които имаме в момента – тази честота на изпълнение на линиите, и тези линии, включващи крайни квартали отдалечение на повече от 10 км. от центъра на града”, заяви зам.-кметът Климент Кунев.

Гражданите бяха категорични, че ще отстояват искането си цената от 10 лева да се запази, дори поискаха да имат възможност да пътуват рано сутрин преди 9 часа, а цената от 15 лева да важи за пенсионерите, които работят.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730