България Север, Общество

“Подкрепа за кърмене – близо до майките”

бебетоВсяка година от 1 до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето. Темата през тази година е: „Подкрепа за кърмене – близо до майките“.

Данните от Национално проучване за храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст, показват лоши тенденции спрямо световните препоръки за кърменето: извънредно малка част от бебетата са кърмени до 6-месечна възраст и едва 14,8% от децата на 10 – 11 месеца получават кърма.

Изключително важно е майките да бъдат добре информирани, че кърменето е най-добрата храна и защита за бебето. Подкрепата на кърменето и кърмещите като общност, би насърчило тези, които се колебаят в избора си дали да кърмят. Кърменето трябва да стане нормална част от ежедневието при грижите за новородените. Да бъде подпомагано и насърчавано като се обособят удобни и уютни помещения в административни сгради, гари, летища.

Кърмачките да получават разбиране и подкрепа на първо място от семейството, от медицинския персонал и от обществото като цяло.

Кърменето е най-добрият старт в живота на новороденото. Нека докажем, че ценим неговата стойност за следващите поколения.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730