България Север, Общество

Габрово – част от Националната лятна антиспин кампания

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберколоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания.

Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до края на месец септември.

Над 23 400 души са се изследвали досега в подобни летни кампании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 743 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 13 серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят но новоинфектираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. И през тази година 87 от новоткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 жени.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже /36% от новоинфектираните лица/ и инжекционно употребяващи наркотици /които представляват 16% от новооткритите случаи с ХИВ през т.г./

Честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в: кръвта, семенната течност, влагалищния секрет, майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:
– полов – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ;
– кръвен – при използване на замърсени с кръв инструменти за инжектиране /най-често при инжекционно употребяващите наркотици лица /;
– от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
– един постоянен и верен партньор с проверен ХИВ статус;
– избягване на случайни сексуални контакти;
– използване на презерватив при всеки сексуален контакт;
– избягване на употребата на общи игли и спринцовки;
– профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ- позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ /ХИВ тест/ и потърсете навременна медицинска помощ.

В Микробиологичната лаборатория към Регионална здравна инспекция Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2 по време на кампанията през м. август и м. септември всеки желаещ може да се изследва бързо, анонимно и безплатно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730