България Север, Общество

Как децата се завръщат в миналото?

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Музеен детски кът “Открий какво умееш” от вторник заработи на територията на Архитектурно – етнографския комплекс „Етър”, край Габрово. Детският кът е с работно време от 10 до 15 часа и предлага достъпно и атрактивно научна информация,  като въвлича малчуганите в игри и задачи, информира Петя Бонева от Музея на открито.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

По време на откриването деца, на възраст от 4 до 12 години имаха възможност да направят глинен съд, да тъкат на стан, да поиграят на традиционни народни игри от времето на техните баби и дядовци, да участват в много други занимания и развлечения.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Организатори и партньори на инициативата са екипът на музея АЕК “Етър”, Департамент Археология на Нов български университет, с подкрепата и финансирането на фондация „Америка за България“. Основната идея на създателите на Детския кът е да покажат, че всеки от нас има свои специални умения и откриването им ни прави щастливи. “Вярваме, че запознаването с традиционните занаяти и народни традиции ще дадат увереност на децата в собствените им  възможности”, сподели Росица Бинева, уредник в АЕК „Етър”.

Този модерен формат на съществуване на специализирани експозиции за деца не само ги обучава и забавлява нестандартно. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите,  пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение.

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Официални гости на откриването бяха кметът на община Габрово Таня Христова и  зам.-областният управител на Габрово Ценка Йонкова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730