България Север, Общество

Персеидите носят дъжд от падащи звезди тази нощ

снимка: facebook.com, Милен Благоев

снимка: facebook.com, Милен Благоев

Тази вечер в небето над България ще се вижда истински дъжд от “падащи звезди”, съобщават от Аргументи БГ.

Причината е в метеорния поток Персеиди, преминаващ в нощното небе над страната в периода 17 юли – 24 август. Пикът е в нощта на 12 срещу 13 август, когато в небето ще могат да се видят по около 100 бели и бързи метеора на час, съобщи БТА, като се позова на Пенчо Маркишки, сътрудник в Института по астрономия към Българска академия на науките.

Условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични между 22.30 ч. и полунощ, а до края на нощта обстановката ще е добра, защото Луната няма да създава светъл фон в небето, който да пречи. Въпреки това най-доброто място за гледане на нощното шоу е извън града или в малките населени места, в които уличното осветление и праховото замърсяване няма да пречат.

Персеидите като всички метеорни потоци, носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. На небето изглежда, че метеорите идват откъм съзвездието Персей, затова и така са наречени. Всъщност Земята, обикаляйки Слънцето, минава през опашката на кометата Суифт-Тътъл и нейните частици влизат в атмосферата и изгарят, оставяйки светла диря. Това са “падащите звезди”, чиято скорост е 60 км в секунда, уточнява сайтът на научнопопулярния сайт “Обекти”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730