България Север, Общество, Региони

България получава по-малко пари по всички европрограми

Снимка в. "Сега

Снимка в. “Сега

Предвидените за България средства по почти всички оперативните програми, които ще бъдат отпуснати от Европейската комисия (ЕК) за следващия програмен период, са по-малко в сравнение с парите, които бяха отпуснати за сегашния период. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на пресконференция след заседание на Министерски съвет, информираха от Аргументи БГ.

В сряда кабинетът одобри проект за споразумение за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за периода 2014-2020 година.

Вицепремиерът отбеляза обаче, че съзнателно все още не се представят данните от сегашния и от предстоящия програмен период, за да няма сравнение от типа – „кой, кога, колко и къде е сгрешил”.

„Не ми се иска европейските фондове да бъдат поле за политически битки, защото и да са така, нищо добро не би последвало. Искам да призова всички участници в процеса да направим така, че малкият ресурс, с който разполагаме, да бъде усвоен така, че България да се възползва максимално от него и то там, където е най-нужен”, посочи Златанова.

Тя призова още всички да прочетат проекта за споразумение на страната ни по отношение на европейските средства по оперативните програми. „Много от политиците са прочели много малко за този документ, защото ако бяха прочели, щяха да знаят, че превръщането на темата за еврофондовете в поле за политическа битка е изключително непродуктивно”, коментира министърът.

Тя каза, че според изследването за състоянието на страната ни през август 2013 година, което е посочено в проекта за стратегия, е казано – „недостатъчен дял на заетите, недостатъчна икономическа активност, нарастване на неграмотното население, предпоследно място в Европа по здравеопазване, първо място в Европа по бедност, нисък дял в инвестиции”.

„Това показва в какво състояние намираме страната”, заяви още Зинаида Златанова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730