България Север

Видео и Снимки: Село Лалково остава без вино след пожар причинен от трактор, месец преди гроздобера

povПожар започнал от неизправен трактор изпепели лозови насаждения, сухи треви и храсти тази вечер около село Лалково. Пожара е започнал малко след 17:00 часа, когато жители на селото са видели пушек южно от населеното място. Самият сигнал е подаден около 17:30 часа в ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението “ – Ямбол. Два екипа на ОУ ПБЗН – Елхово, екипи на горско стопанство Елхово, доброволци, както и членове на ловната дружинка на село Лалково са се отзовали на място. Там бе кметът на община Елхово Петър Киров, както и Директора на Държавно горско стопанство гр. Елхово Станимир Сотиров.

Заради горещината и вятъра пожарът бързо се разпространил. В началото пожара е обхванал сухи треви и храсти, но в последствие е обхванал лозовите насаждение на жителите на село Лалково, които са опустошени напълно. За кратко време огънят се е разгърнал на площ около няколко десетки декара. Към 20:00 часа пожара бе локализиран, след като няколко трактора бяха направили просеки, които да спрат пътя на огъня. Съвместните усилия на всички отзовали се увенчаха с успех минути преди 21:00 часа, когато пожара бе напълно потушен.

По неофициална информация причините за пожара са неизправност в селскостопанска машина, която е работила около село Лалково. Тракторът е напълно опустошен.

Припомняме Ви, че в неделя над 20 горски служители от Елхово и Ямбол, пожарникари и доброволци, погасиха пожар, възникнал в местността Острица, в землището на село Вълча поляна – община Елхово, а само три часа преди началото на пожара днес в село Лалково, служителите на ПБЗН-Елхово и горско стопанство се бяха завърнали от пожарът край село Лесово, където изгоряха близо 2000 декара смесени гори, сухи треви и храсти.

Снимки:

Видео: