България Север

Създават тактически щаб за охраняване на границите в Елхово и Хасково. Търсят имоти иза настаняване на бежанци в нашата област

faПроведе се първото заседание на Националния оперативен щаб за управление на силите и средствата на министерствата и ведомствата, както и координирано използване на националните ресурси за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Създават се тактически щабове в Елхово и Хасково, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е началник на Националния оперативен щаб, след заседанието.

„Събрани са представители на всички ведомства, които имат отношение по предприеманите мерки и по това, което считаме да правим оттук нататък. Създадена е организация от днес, свиква се Националният оперативен щаб, чието седалище ще е в МВР. Създават се тактически щабове, чиято цел ще бъде създаден тактически щаб за охраняване на границите, той ще се намира в град Елхово, и тактически щаб, който е се грижи за осигуряване на условия за бежанците в град Хасково. Утре ще посетя щабовете”, посочи министърът.

„Целта на днешното заседание е да определим конкретните функции и задължения на всеки от участниците в щабовете, комуникацията между щабовете, институциите”, добави той.

„Всяка една институция до момента се е отнесла изключително отговорно и вече имаме конкретни стъпки по тези 11 мерки. Организацията ще даде възможност да се справим с евентуално възникване на рискови заплахи от ситуацията в Сирия”, каза още Йовчев.

По същият повод областният управител Николай Пенев сподели, че тече процедура за проучване на имоти настаняване на чужденци в Ямболска област. Обект на проверките ще бъдат имоти на военното министерство с отпаднала необходимост, както и държани обекти с предоставени права на други ведомства. Предварителната преценка сочи, че имоти за незабавно настаняване на бежанци няма.

„Всички имоти, които могат да се ползват за такива цели, са с нарушена инфраструктура, не отговарят на необходимите санитарно- хигиенни условия, и без влагане на средства няма да могат да бъдат ползвани за такива цели.”, посочи Николай Пенев. Въпреки това започва проверка на държавния фонд в областта, за да оцени реалното състояние на имотите и възможността някой от тях да бъде използван за настаняване на бежанци. Резултатите от проверката ще бъдат обобщени до 13 септември.

Прочети цялата