България Север

НАП Ямбол насърчава разсроченото погасяване на задължения

NAPВсе повече фирми с декларирани коректно, но неплатени в срок  данъчни и осигурителни задължения сключват с НАП- Ямбол споразумения за разсрочено плащане. Приходното ведомство насърчава този начин на издължаване към бюджета  и призовава бизнеса, който изпитва затруднения по отношение на плащането в срок към НАП, да търси контакт с публичните изпълнители в Офис- Ямбол.От началото на годината  след предприети спешни действия  за погасяване на невнесени суми ямболските данъчни осигуриха приходи за 9 милиона лева. От проведените 39 търгове за продажба на имущество на длъжници са внесени 190 хиляди лева. Издадени са  близо 1500 постановления за налагане на обезпечителни мерки- запор на движимо имущество, възбрана на недвижими вещи , имоти и заплати. Изпратени са над 3 хиляди покани да доброволно плащане на 13 милиона лева задължения. 600 ямболлии са погасили старите си задължения за данъци и осигуровки.

За да не се затруднява дейността на бизнеса, НАП сключва разрешителни за неотложни плащания. Те представляват вариант, в който дружествата с просрочени задължения имат възможност да продължат своята дейност, да покриват текущите си разходи, да се разплащат с контрагенти, да изплащат трудови възнаграждения и същевременно да отделят определен процент от приходите си за погасяване на просрочените си задължения. Сериозни фирми от региона, изпаднали във временни затруднения, вече сключиха с НАП Ямбол подобни споразумения и до няколко месеца ще бъдат отново изцяло коректни.

Важна доброволността при заплащането, независимо, че задълженията са просрочени, коментираха от НАП. Същевременно от приходното ведомство бяха категорични, че дружествата, които не предприемат каквито и да са стъпки за погасяване на задълженията си ще понесат цялата строгост на закона, включително и мерките на принудителното изпълнение, а като краен вариант се насрочват и търгове за публична разпродажба на активите им. Само за месец септември бизнесът в региона се очаква да погаси повече от 3 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения, натрупани от началото на годината. Публичните изпълнители на териториалната дирекция на НАП в трите региона – Бургас, Ямбол и Сливен вече започнаха и посещения на място на фирми с големи задължения като ще бъдат предлагани конкретни варианти за погасяване на просрочията. Към настоящия момент в ТД на НАП Бургас има действащи над 100 разрешения за неотложни плащания с длъжници от Бургас, Ямбол и Сливен.

От НАП  следят внимателно и анализират финансовото състояние на фирмите длъжници, тъй като някои от дружествата акумулират сериозни приходи, а в същото време не предприемат никакви стъпки дори и за частично издължаване, коментираха още от приходното ведомство.

Прочети цялата