База Данни Картини, Изкуство и Общество

Дяволският тамян – новият хит на наркопазара в София

Crimes.bg

Crimes.bg

Актуална тенденция в наркопазара на територията на София е така нареченият “Дяволският тамян”, коментират полицейски експерти.

Новият наркотик е дизайнерска марихуана. Изсушеното растение се обработва с химически елементи. След това листата се стриват и масата се разфасова в малки пакетчета и се продава.

Новият вид трева действа много по-бързо и силно от обикновената, но действа много зле на мозъка и могат да бъдат нанесени по-големи поражения.

Модерната марихуана има няколко имена – ирландски мъх, английски памук и билков тамян.  Малките пакетчета се продават в магазините за дизайнерска дрога, каквито има в столицата, и по морските курорти. Цената на 1 грам е между 30 и 60 лв., като цената му варира според клиентите.  Запознати разказват, че 1 грам стига за 2-3, че и повече цигари, защото веществото може да бъде смесвано и с тютюн.

Полицаи разкриват, че все по-често в страната започва да се произвежда и т.нар. холандска трева, която преди е била единствено внос. В България вече има семена за този вид канабис и вече има хора, които се занимават сериозно с производство на нелегалното растение.

На 23 август край Пазарджик бе проведена акция срещу такъв “фермер”. Там бяха разкрити 5 дка, засети с растението. Оранжерията бе технологично модерна –  с видеонаблюдение, вентилационна и поливна система и допълнително помещение за сушене и други манипулации.

Друг модерен наркотик са амфетамините. Тенденция при синтетичната дрога е така наречената “Зелена ябълка” – зелени хапчета с добро качество. Те се делят на “Мотороли” и “Батмани” в зависимост от буквичката на таблетката. Цената на 1 грам е 10-15 лв.

Специалисти от СДВР разкриват, че в момента в столицата няма изявени лидери и наркопазарът е разбит на малки дялове. Хора от службите разкриват, че наркобосовете са се покрили покрай разпитите и разследването на атентата срещу Златко Баретата. В момента няма нарковойни и битки за разпределение на територията. Пазарът се дели по правилото – “Ако имаш контакти и клиенти – продаваш”.

Пласьори по заведенията, чакащи клиенти на ВИП места, също няма. Самите собственици на баровете гонят навън дилърите, за да избегнат проблеми с ченгетата.

Търговците на дрога започват да бъдат все по-предпазливи, почти не приемат нови клиенти, проверяват, не се съгласяват на подозрителни срещи. Полицаите на терен разказват, че най-доброто скривалище за пласьорите на дрога са гащите.  Там дилърите крият пакетчетата с наркотик. Но при задържане винаги се прави щателен обиск и се проверява навсякъде.

 

Дяволският тамян – новият хит на наркопазара в София

Прочети цялата