База Данни Картини

Гледането на порно помага на мозъка

porn

porn

Смятате ли, че порнографията натоварва мозъка? Оказва се, че не е така. По време на гледането на еротични филми, определена част от мозъка отпочива. Кръвта от тази, която отговаря за визуалните възприятия, се оттегля и нахлува другаде (учените предполагат, че се премества в частта, стимулираща сексуалната възбуда) като по този начин не ни напряга.

Обикновено докато гледаме филми или извършваме друго занимание, занимаващо основно зрението ни, кръвта се съсредоточава в точката, отговаряща за това.

Екип от учени от университета в Грьонинген, Холандия изследвал визуалния кортекс на 12 хетеросексуални жени, всички от които използвали хормонален начин за контрацепция, който омекотява всички промени в сексуален аспект както и възбудата по време на менструация.

По време на изследванията те гледали три филма. Един от тях – документален за живота на моряците. Другите два били женска порнография. Единият клип бил само предварителна игра и мастурбация, а вторият включвал сцени с орален и вагинален секс.

Според резултатите, кръвта във визуалния кортекс рязко намаляла при гледането на третия филм. Обикновено това явление се наблюдава, когато хората трябва да извършват дейност, несвързана с очите – запомняне на думи, например.

Според Гърт Холстидж, мозъкът се концентрира повече на сексуалната възбуда, отколкото на друго докато гледа еротичен филм. „Трябва да знаете, че мозъкът опитва да спести колкото може повече енергия, така че когато някоя част от него не е нужна в голяма степен, той просто не я използва.“ – твърди ученият.

„Ако гледате в монитора си, например, и пишете в същото време, трябва да внимавате особено много, защото иначе правите грешки.“, обяснява той. Но в момента, в който гледате порнография, няма нужда от това, защото знаете какво точно се случва. Не е важно дали вратата в клипа е оранжева или зелена.

Оригиналната статия: Гледането на порно помага на мозъкаSexnovini.com.

Прочети цялата