България Север

Министърът на вътрешните работи и главният прокурор на посещение в Елхово

dailМинистърът на  вътрешните работи Цветлин Йовчев и главният прокурор Сотир Цацаров ще  вземат участие в заседание на тактическия оперативен щаб утре в Елхово /вторник – 17 септември/. Предвидено е и посещение в бъдещия временен център за бежанци.

Пред вицепремиера и главният прокурор ще бъде представена досегашната работа на тактическия щаб за наблюдение на българо-турската граница, както и предприетите мерки за овладяване на бежанския поток.  Очаква се на заседанието на тактическия щаб да присъства и Роланд Вейл – представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН. След заседанието министърът на вътрешните работи и главният прокурор ще посетят и учебният корпус на помощното училище интернат в Елхово. Сградата, която е с отпаднала необходимост от преди 6 години, е определена за временен разпределителен център. В нея ще бежанците ще бъдат настанявани за срок от 24 часа, преди да бъдат препращани към центровете за бежанци в страната.

На фона на това посещение стана ясно, че 244 чужденци нелегално са преминаващи българо-турската граница от 13 до 16 септември. 177 от тях са сирийци. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица.

Към момента той е надхвърлен с 514 места. В помещения за временно настаняване на задържани лица в Елхово са настанени общо 166 лица.

Основен проблем в работата там е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на МВР.

Прочети цялата