България Север

Снимки: Целодневна детска градина „Надежда” отбеляза също първи учебен ден

gradВ целодневна детска градина „Надежда” функционират 8 групи със 173 деца, две от които в селата Маломирово – с 25 деца и Бояново с 15 деца. В групите има много добри условия за отглеждане, възпитание и обучение на децата, за нормален учебен процес. Всяка група в града разполага с отделна спалня, занималня, санитарен възел, отделен център „Изкуство”, гардеробна. Децата ползват спортен салон. Сградата е санирана, обновена, отоплява се с локална парна инсталация. В селата също има създадени нормални условия за  децата, като групите са смесени от 3 годишна възраст до постъпването им в първи клас.

Всички 5 и 6 годишни деца са снабдени с безплатни учебни помагала на издателство „Слово” – град Велико Търново. Детската градина работи по програма „Стъпка по стъпка”, като това дава възможност за индивидуална работа с деца  или в малки групи според достигнатото ниво на развитие на всяко дете.  Програмата дава свобода на детето да избира дейност, в която да се включи и средата е тази, която провокира, предизвиква детето за една или друга дейност. Средата се изгражда много внимателно за всяка възрастова група и отговаря на принципи и изсквания, за да носи своите послания към деца и родители. Тя е функционална, динамична и развиваща се, плътна, провокираща, обучаваща, цветна , ярка и носеща послания. Тя предразполага децата за работа, променя се достатъчно често, за да не омръзва и да е желана и интересна. Родителите присъстват в живота на своите деца в детската градина ежедневно. Включват се като доброволци и участници в различни дейности със своите умения и интереси.

През тази учебна година в детска градина „Надежда” са разкрити две групи за 3 годишни деца – „Славейче” с учителки Женя Михайлова и Златка Манолова,пом.възпитателка Мариана Иванова и група „Червена шапчица” с учителки Станка Михаилова и Жулиета Георгиева , пом.възпитателка Николина Димова, подготвителните групи с 6 годишни деца също са две – „Щурче” с учителки Людмила Митева и Кина Димова и пом.възпитателка Руска Иванова, замествана в момента от Златка Ташева, „Звънче” с учителки Станка Хаджиева и Радостина Гинкова, пом. възпитателка Диана Топчиева и една  подготвителна група с 5 годишни деца – „Маргаритка”, с учителки Стойка Шидерова и Пенка Стоянова и помощник-възпитателка Мима Чапкънова. Втора възрастова група е „Слънчо” с учителки Иванка Минева и Мария Тонева и пом.възпитателка Ана Иванова. Във филиал село Маломирово в смесена група работят учителките Жана Юзбашиева и Надя Дженкова, а в Бояново – Желязка Кръстева и Вася Георгиева.

Детската градина има изградени традиции в работата с децата, в организирането на празници и развлечения  от българския народен календар.

Предстои смяна на леглата на децата в четири от групите на детската градина. Две от групите са с подменени легла, ще се сменят и останалите. Ремонтиран е покрив в село Маломирово, направени са частични текущи ремонти и се правят такива в процеса на работа. Обновява се оградата на детската градина, сменени са мивки и тоалетни чинии, батерии там, където е необходимо.

Пожелаваме си успешна и щастлива учебна 2013 / 2014 година!  Може би заради динамиката на времето, в което живеем, една учебна година изминава на един дъх! Не ни остава нищо друго, на нас, учителите и помощник-възпитателите,  освен да я наситим със съдържание, с положителни емоции и щастливи моменти за деца и родители, за да изпитаме удоволствие от работата си и удовлетвореност от резултатите и радостта в очите на нашите деца! Здраве, сили и търпение за учителите и всички работещи в детската градина и филиалите! Неповторимост на изживяното за децата и техните семейства!

Прочети цялата