България Север

Видео: Общински съвет Елхово изпраща писмо със седем въпроса до интитуции относно разпределителния център за бежанци

savНа провелото се извънредно заседание днес на Общински съвет Елхово бе разгледана докладна записка относно кандидатстване на Община Елхово по мярка   321 “Основни  услуги на  населението и икономиката в селските   райони”  от Програмата за  развитие на селските райони 2007-2013 г. за финансиране на проекто предложение за :” Подобряване на съществуващите центрове за услуги и изграждане на информационен център за мобилни услуги и съвети на гражданите и бизнеса в община Елхово”. Налагането на извънредна сесия бе поради срокът по, който Държавен фонд земеделие пусна за прием на документи по тази мярка, а именно 20 септември.

Кметът на Община Елхово използва възможността в свиканото извънредно заседание да запознае общинските съветници със ситуацията около откриването на временен разпределителен център за бежанци в една от двете сгради на Помощно училище интернат в град Елхово. Кметът на Община Елхово Петър Киров прочете писмо, около което се обединиха всички общински съветници независимо от техните политическси възгледи, което писмо ще бъде адресирано, до едни от най-значимите институции в България. След близо половин часово разискване и малки корекции, които бяха направени в процеса на разискване Общинските съветници положиха своите подписи под писмото, което ще бъде адресирано още утре до въпросните институции. Прилагаме пълният текст на въпросното писмо:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО ВИЦЕПРЕМИЕРА И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО
ДО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ 31 МНОГОМАНДАТЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН
ДО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ЯМБОЛ

ОТНОСНО: Информиране на жителите на град Елхово за действията на държавата за решаване на бежанската криза на територията на община Елхово

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Във връзка с постъпило в община Елхово писмо от Министерството на вътрешните работи, за създаване на разпределителен център в сграда на ПУИ „Н.Й.Вапцаров” и изнесената информация в медиите след проведено заседание на тактическия оперативен щаб на 17 септември 2013 год. в гр. Елхово, за решаване на проблема с нарастващия брой бежанци, разбираме задължението на държавата, за справяне със създалата се хуманитарна криза и осигуряване на условия за оперативност в работата на органите на реда.

Като представители на местната власт, с оглед запознаване и информиране на населението на община Елхово с така създалата се обстановка и водени от загрижеността за осигуряване на спокойствието, сигурността и здравето на местното население и най-вече на децата, бихме желали да получим спешни, ясни и конкретни отговори на следните въпроси:

1. Какъв ще бъде статута на разпределителния център и кое държавно ведомство ще ръководи дейността му?
2. Как ще се осигури охраната на обекта и от кои държавни органи ще се извършва?
3. Лицата настанени в центъра ще могат ли свободно да напускат обекта?
4. По какъв начин лицата настанени в центъра, нуждаещи се от здравни услуги и медикаменти, ще получават такива, ще ползват ли услугите на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и предвидени ли са средства за същите?
5. Продължителността на съществуването на центъра ще зависи ли от овладяването на хуманитарната криза?
6. Ще бъдат ли предприети мерки за осигуряване на нормален учебно-възпитателен процес Помощно училище интернат „Н.Й.Вапцаров”?
7. С цел повишаване сигурността в града, възможно ли е осигуряване на средства за изграждане на видеонаблюдение на обекта и на града?

НИКОЛАЙ ТОНЧЕВ
Председател на Общински съвет – Елхово /бел. ред: следват подписите на всички общински съветници и кмета на община Елхово/

Пълен видео запис от извънредното събрание на ОбС-Елхово:

Прочети цялата