България Север

Правителството е обеща, че болницата в Елхово ще бъде подпомогната и сигурността ще бъде завишена

bolnПравителството е обещало, че болницата в Елхово ще бъде подпомогната и сигурността ще бъде завишена, със служители на МВР. Това каза пред журналисти кметът на Община Елхово Петър Киров, след среща в Министерски съвет с премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Цветлин Йовчев и 7 кметове на населени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Има разпределителен център в едно от училищата, което е държавна собственост. Конкретните ми искания бяха за сигурността на жителите на Елхово, липсата на информация между централната и местната власт, тъй като ние не знаем какво ще се случва и как ще функционира центърът. Опасенията ни са относно сигурността, проходимостта на линейките, които навлизат в пограничния район, за да извозват нуждаещи се бежанци, а също така и услугите, които ползват от общинската болница, за която тази година ние сме дали 50 % от нецелевите ни приходи. Искаме помощ от държавата”, добави Киров. По думите му правителството е заявило, че работи по въпроса за финансирането. „Имаме опасения и дали ще може да се извършва учебно-възпитателния процес в учебното заведение, тъй като двете сгради са в непосредствена близост. Опасенията на общинското ръководство са, че в непосредствена близост е и социалният комплекс на общината, където има два центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и без родители, защитено жилище и рехабилитационен център за деца с увреждания”, заяви кметът на Елхово.

„Бяхме запознати със ситуацията в Близкия Изток. Очаква се това да продължи. За град Елхово целта е да разберем как ще функционира разпределителният център, тъй като това е мястото, където се обработват и оттам ще бъдат транспортирани в бежанските лагери или в центровете за настаняване на нелегално преминалите лица. Хората ще бъдат в центъра от два до пет дни. Центърът ще бъде от затворен тип. Хората, които ще бъдат вътре, няма да могат да напускат центъра. Не знам обаче какъв ще бъде капацитетът”, посочи Петър Киров. По думите му центърът ще заработи до две седмици. „Регионалната дирекция на „Гранична полиция”, която охранява турската граница, е в Елхово. Процесът, в който биват сваляни биометричните данни и се вкарва в системата за проверка дали има терористи и т.н., трае от 2 до 5 дни”, обясни Киров.

По думите му общността в града не приема идеята много добре и хората не знаят как ще функционира центърът за настаняване на бежанци.

Прочети цялата