България Север, Общество

Служители на пощите от Габровско излизат на протест

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Служители от клоновете на „Български пощи” от четирите общини на регион Габрово ще вземат участие в митинг–шествие в столицата на 25 септември, заедно с още 1 200 свои колеги от цялата страна, информираха от Регионалния съвет на КНСБ в Габрово.

Протестът, който ще се проведе пред Министерски съвет ще премине под мотото “Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в български пощи”. Той се организира от Синдикална федерация на съобщенията /СФС/ към КНСБ и Демократичния синдикат на съобщенията /ДСС/ към Асоциация на демократичните синдикати.

Още в края на миналата седмица бе изпратена декларация от пощенски служители – членове на КНСБ, до партията мандатоносител, с искане на гаранции да се спази предизборното обещание на БСП да не се приватизира дружество „Български пощи” ЕАД, каквито намерения станаха ясни.

На пресконференция по този повод, Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че очаква министър Данаил Папазов да обсъди и подпише предложения от КНСБ оздравителен план с конкретни стъпки, които да стабилизират предприятието и да осигурят по-добро заплащане на работещите. КНСБ настоява министърът да се откаже от намерението си да търси стратегически инвеститор, който да купи 49% от „Български пощи” ЕАД – позиция, която КНСБ изрази и при управлението на ГЕРБ със събраните над 200 хил. подписа.

Пламен Димитров отправи искане към министър-председателя на Република България Пламен Орешарски да намери от икономиите в бюджета между 5 и 7 млн. лв., за да може държавното дружество да завърши с минимален положителен финансов резултат при увеличение на заплатите на експлоатационния персонал с 10% от 1 октомври 2013 г. или от 1 ноември 2013 г., в зависимост от техническите възможности. В момента средната брутна работна заплата в предприятието, в което работят 12 хиляди души, е 510 лв., а пощальоните взимат по 350 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата