България Север

Камион опита да влезе в България с радиоактивни камъни през ГКПП Лесово

lesovoЛек автомобил с радиоактивен товар е спрян на граничния пункт Лесово. Шофьорът е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение, съобщава БНТ. Автомобилът е идвал от Турция. Той е засечен от скенера за ядрени товари още преди да стигне до българските митнически власти. Шофьорът е молдовец с румънско гражданство. Екипи на “Гражданска защита” – Ямбол са установили, че има радиоактивен фон над допустимите норми.Районът около задържаната кола е отцепен на безопасно разстояние. В лек автомобил, влизащ в България през ГКПП Лесово, е засечен радиоактивен материал, съдържащ източник – Ra-226 (радий-226).

От Агенцията за ядрено регулиране съобщават, че са открити три плика, съдържащи сравнително малки каменни парчета, които се предполага, че са с колекционерска стойност. При извършената вторична проверка от пристигнали на мястото служители на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР – Ямбол са установени повишени стойности на мощността на дозата от гама-лъчение в багажника на автомобила до 24 µSv/h (естественият радиационен фон в този район варира от 0,04 до 0,11 µSv/h). При направения полеви гама-спектрометричен анализ е установено присъствието на радионуклида Ra-226 (радий-226).

След получаване и анализ на всички данни, от АЯР е разпоредено материалът да бъде докаран за изследване в специализираната лаборатория на ИЯИЯЕ – БАН в София. Отговорните служители в ИЯИЯЕ – БАН са предупредени и очакват радиоактивния материал за експертиза.

Според прокуратурата няма опасност за хората, работещи на граничния пункт. След монтирането на скенерите за ядрени товари на пункт Лесово са установени няколко такива случаи на радиоактивни товари.

Прочети цялата