База Данни Картини

Вече е научно установено – алкохолът ни кара да правим рисков секс

1

1Всяка чаша алкохол увеличава възможността да се впуснем лекомислено в секс без предпазни средства, според изследователи от Университета в Торонто. Това е важна информация, тъй като сексът без предпазни средства е най-лесният път за заразяване с HIV.

Досега изследователите се двоумяха относно точната причина да има връзка между алкохола и необезопасения секс. Те се интересуват дали консумацията на алкохол по принцип води до необезопасен секс или само хора, склонни към необмислено поведение по принцип, се поддават на този начин на въздействие на спиртните напитки.

Изследването е базирано на анализ от 12 други проучвания, които са тествали причината, ефекта и връзката между алкохола и секса. Според резултатите, употребата на алкохол е индивидуален рисков фактор при взимането на решение за необезопасен секс.

Влиянието на алкохола върху на взимането на решения нараства правопропорционално с консумираното количество. Според изследователите, тези резултати помагат и да се обясни защо хората в риск често показват подобно поведение, въпреки че знаят че действат под въздействие на алкохол.

Откакто рисковото секс-поведение води до рисково поведение по принцип, ролята на консумацията на алкохол в заразяването с HIV и други предавани по полов път болести може да се превърне в много важен за обществото фактор.

Оригиналната статия: Вече е научно установено – алкохолът ни кара да правим рисков сексSexnovini.com.

Прочети цялата