България Север, Общество

Мария Семерджиева с принос към Националния архивен фонд

снимка: Държавен архив - Габрово

снимка: Държавен архив – Габрово

В навечерието на Професионалния си празник – 10 октомври, Държавен архив – Габрово, съвместно с Национален музей на образованието организира представяне на „Документалният принос на Мария Семерджиева в Националния архивен фонд”.

Чрез мултимедийна презентация ще бъдат показани дарените на Държавния архив от г-жа Семерджиева документи, обработени във фонд, носещ нейното име. Те разкриват разнообразната й дейност като учител, общественик, изследовател.

Интерес представляват снимките от дейността й като учител в Основно училище „Неофит Рилски”, председател и член на Женско Благотворително дружество „Майчина грижа”, хорист в Смесен хор „Априлов-Палазузов”, съучредител на Комитет „Памет Габровска”, машинописните варианти на книгите й „По златна пепел аз вървях”, „Едно дърво гора не прави”, „Сърце за всички”, кореспонденцията й с потомците на д-р Тота Венкова, Райна Княгиня, Ал. С. Пушкин и др.

Тук са и документите на първия в България училищен музей за интернационална дружба, създаден от Мария Семерджиева, чийто документи тя успява да спаси след разрушаването му в началото на 90-те год. на 20 в. С разнообразното си документално наследство, тя обогатява фондовете на институцията, съхраняваща паметта на нашия град и регион.

В Държавен архив – Габрово са поверили своите ценни снимки, спомени, документи и др. повече от 180 видни личности от Габровския край, за да се попълнят липсващите късчета от историята на родния град.

Представянето ще се състои на 9 октомври (сряда) 2013 г. от 16.00 часа в Кинозалата на Националния музей на образованието – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата