България Север, Общество

Бъди ментор на младежи в неравностойно положение

снимка: forzadagro

снимка: forzadagro

Стани ментор на младежи без родители и от социално слаби семейства на възраст между 16 и 22 г. и два пъти месечно се срещай с тях, за да им помогнеш да се ориентират професионално, както и да се подготвят за самостоятелен живот. Срещите могат да се правят в офиса на Фондация “Стъпка за България” в София, на обществено място (парк, кафене, библиотека), на работното място на ментора. Пожелателно ангажиментът е за поне 1 година в градовете София, Габрово и Берковица. Обичайно менторите се срещат с младежи от своя град, но ако желаят, за своя сметка могат да пътуват до друг от посочените.

Отделяйки време и енергия като ментор, ще дадеш шанс на младежите да общуват с хора от различни сфери на живота, което ще им помогне да разширят кръгозора си и да придобият яснота за бъдещото си развитие. Чрез общуването със своите ментори и участието в групови занимания и семинари, те ще имат възможност да изградят мрежа от контакти, която ще спомогне намирането на работа/стаж или продължаването на образованието. Индивидуалните занимания с ментор ще им позволят да имат близък контакт с вдъхновяващ модел на поведение, който да ги съпътства в изграждането и осъществяването на техните планове за лично и професионално развитие и ще

Фондация “Стъпка за България” е организация, създадена, за да развива проекти, инициирани от и за млади българи и в момента работи в подкрепа на младежите в неравностойно положение. Те имат редица проблеми, които затрудняват тяхната образователна и социална интеграция. На по-късен етап това води до сериозни трудности при професионалната им ориентация и реализация. Училището няма достатъчно механизми за справяне с тези проблеми, тъй като прилага унифицирани учебни програми, стандартизирани оценки и административна принуда. Няма възможност за индивидуална работа и допълнителна педагогическа помощ на младежите, които не получават адекватна родителска подкрепа. От друга страна, съществува голяма дистанция между света на училището и света на професионалния живот след това. Наученото често е теоретично и младежите не знаят как да го приложат в “реалния” живот. Това води до намаляване на самочувствието, намаляване на успеха, отпадане от училище или невъзможност за справяне с живота след завършване на училище. Основен проблем за това е липсата на основни социални и професионални умения, както и липсата на информация и подкрепа в обмислянето на възможностите за бъдещо професионално развитие. Поради липсата на социални умения, както и липсата на модели на поведение и възможност за общуване с хора от различни сфери на живота, които да споделят с тях полезни идеи за образователно и професионално развитие, съвети и конкретни умения и знания по пътя към реализацията им, младежите се оказват неподготвени да се сблъскат с предизвикателствата на реалния живот. За да поемат по пътя на успешна реализация, те имат нужда от вдъхновяващи модели на поведение, които да им помогнат в обмислянето и реализацията на житейския им план, както и от съвети и практически умения от различни сфери на живота.

Повече информация и възможност да се включите към инициативата можете да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата