България Север

Снимки: Мигове от есента с децата от ЦДГ ”Надежда”, филиал село Маломирово

decasИзмина горещото лято и дойде есента. Красива, златна и топла, натежала от плодове и зеленчуци, с които са пълни градините на стопаните и пазарите. Децата от ЦДГ ”Надежда”, филиал село Маломирово, с учителки Жана Юзбашиева и Надя Дженкова, знаят колко са вкусни и полезни за здравето на хората плодовете и зеленчуците. Затова с помощта на своите родители събраха в т.нар. „жив кът” в занималнята много видове плодове и зеленчуци, които разпознаваха и назоваваха. Всички деца живеят в къщи с градини и имат щастието да похапват от полезните дарове на природата от собствените си градини, а понякога са помагали на близките си в отглеждането им и имат богат социален опит, знаят колко много усилия и труд полагат стопаните в зеленчуковата и овощна градина.

За да се порадват на есенното богатство и се запознаят с пазара, където се продават произведените продукти, децата от филиал село Маломирово със своята учителка Жана Юзбашиева посетиха продавача на плодове и зеленчуци чичо Пешо, когото всички познават. Те не сгрешиха при назоваването на изложените за продажба есенни зелени домати, чушки, моркови, зеле и дюли, карфиол и др. Най-голям интерес децата проявиха при пренасянето на закупените плодове и зеленчуци – всички искаха да помагат и да ги носят в торбички до детската градина. По пътя събраха цветни и красиви различни есенни листа, с които да украсят своята занималня.

Вечерта учителката и децата поканиха свободните майки да гостуват в детската градина и заедно с тях да направят зимнина : кисело зеле и туршия. Поканата уважи г-жа Жана Илиева Христова – майката на Стефани. Заедно с децата беше приготвена зимнината, за която децата сами бяха купили продуктите.

Сърдечно благодарности на мама Жана за отделеното време и внимание!

След запознаването с есенния пазар, закупуването на зеленчуци за приготвяне на зимнина и след приготвянето й, децата с радост похапнаха вкусни ябълки и круши, попяха есенни песнички.

На следващия ден есенната разходка продължи. Децата се разходиха до екоцентър „Румика”, разгледаха го, а там ги почерпиха с вкусни круши, за което благодариха. По пътя събраха  красиво  обагрени есенни листа, с които да украсят своята занималня.

Прочети цялата