България Север, Общество

Албанска култура и австралийска комедия днес на филм феста

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Габровци и гостите на града имат шанс да попълнят познанията си за литературата и изкуството на балканските народи с помощта на две събития от програмата на „Смешен филм фест“.

Първото от тях е срещата с изтъкнатия албански писател Бесник Мустафай – бивш дипломат от кариерата и министър на външните работи на страната си в периода 2005-2007 г.

Българските читатели познават два негови романа „Невъзвратимо лято“ и „Жега и щурци“, които скоро ще могат да намерят и читателите на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Думите на госта от Албания, че „Малките народи ще оцелеят като култури по-лесно от големите.“, биха могили да вдъхнат на Габрово увереност в надпреварата за „Европейска столица на културата 2019“, тъй като градът ни е най-малкият по население участник сред осемте претендента.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Срещата обещава да бъде интересна, защото освен писател, Бесник Мустафай е и поет, и сценарист на комедията „Мао Це Дун“, която габровската публика може да види в зала „Възраждане“ от 18.00 часа в петъчния следобед.

Филмът със стряскащото заглавие – име на знакова личност за китайската комунистическа партия, всъщност е забавна история, разказана през мъдростта и очите на един циганин. Действието се развива през 70-те, когато в едно малко градче, в което живее и малка циганска общност, идва делегация от Китай. Дали едно циганче с името Мао Це Дун ще зарадва или ще обиди гостите ще научите, ако гледате филма.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Както прилича на петък вечер ще завършим работната, но не и филмовата, седмица с щур купон, организиран от петте сестри-тийнеджърки в австралийската комедия „Откачалки“. Както сами разбирате филмът ще се понрави особено на младежката аудитория, но не е за изпускане и от родители  – „жертви“  на непостоянните настроения на техните съкровища.  Филмът започва точно в 20.00 часа и е част от конкурсната програма на „Смешен филм фест“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата