България Север

Една мечта на Лалковци е на път да се сбъдне

lalkovoМечтата на лалковци да имат църква е на път да се сбъдне. Хората разказват, че една от най-хубавите църкви в района е била в село Лалково. Полуразрушен, през 70 – те години на миналия век храмът “Св. Вознесение Христово” е бил съборен. Много хора през тези години напускат родното си село, за да да търсят поминък в града. През 80-те години Лалково остава и без училище, без детска градина. Сега в селото живеят около 100 – на души с приходящите работници в местните ферми. Останала е прекрасната  му природа, недокосната от времето, красивата и криволичеща през дървета и храсти Лалковска река, пълна с мряна в онези години и сега възстановяваща се като всичко останало. Духът на лалковци обаче е жив, възстановяват се традиции, разказват се спомени и така на маса, в разговори, слушайки разказите на местните хора, се ражда идеята за възстановяване на църквата, макар и не в същите размери, за да имат хората място, в което да изплачат мъката си, да споделят радостите си, да отправят молитва към Всевишния.

На 26.10.2013 година /Димитровден/ се направи първа копка на новата църква, която ще е на мястото на стария храм. Извършен беше водосвет от отец Николай Клюнков. Лалковци и гостите на Лалково споделиха вълненията и очакванията си в най-скоро време да се съберат за откриването на църквата.

Курбан за здраве събра хората на селския мегдан и почти всички хора в селото се събраха да уважат събитието.

gosГости бяха г-н Николай Тончев, председател на ОбС и г-н Христо Петев, общински съветник. За настроението на лалковци се погрижиха оркестърът и хорът за автентичен фолклор “Орудица” при читалище “Развитие-1893”, град Елхово. Звучаха красиви български народни песни в изпълнение на г-жа Снежана Делчева и на младите й колежки Янка и Деси, както и на най-възрастната изпълнителка леля Керанка, извиха се кръшни български хора, поздрав към лалковци отправи ръководителката на хора г-жа Пенка Кючукова. Оказа, се, че има и местни певици, които продължиха веселието до късно, чуваха се разкази на възрастните хора, спомени, имаше закачки и сълзи в очите. От болка, че годините са минали, че децата са далече и от радост, че всички хубави неща, които се правят в селото, ще ги карат по-често да се връщат в родния край. Елховското читалище получи покана негови представители да гостуват в Лалково и да запишат песните, преданията и спомените на местните хора, тъй като те ще си отидат с тях, а това е мъдрост, която трябва да се съхрани за следващите поколения.

carВсичко това нямаше да се случи без инициативата на Църковното настоятелство с председател отец Николай Клюнков и членове: Иван Ашлаков, Димитър Какъров и Иван Костадинов. Издирени бяха документи, нотариален акт, избра се проект с подкрепата на Митрополията в град Сливен и лично на митрополит Йоаникий. Те споделиха мечтите за възстановяване на църквата с гост на Лалково, г-н Михаил Ангелов от Габрово, бизнесмен, който реши да отдели от собствените си средства за възстановяването на местния храм. Благодарение на финансовата му подкрепа се организира събитието, постави се началото на едно добро дело, той финансира курбана за здраве, който събра хората. Нека г-н Михаил Ангелов да има здравето и силите да продължи с подкрепата на хората около себе си, за да се доведе до край започнатото, да се включат повече хора като него финансово и с доброволен труд, за да се сбъдне мечтата на лалковци.

За всички, които искат да подкрепят финансово това начинание, дарителската сметка в банка ДСК е: BG39 STSA 9300 0021 2440 37.

Фоторепортаж:

Видео:

Интервюта с Михаил Ангелов – спонсор, Отец Николай Клюнков и Иван Георгиев – жител на село Лалково

Прочети цялата