България Север

Околовръстен път Елхово ще бъде ремонтиран на пролет

okoloДнес в Областна администрация – Ямбол се проведе работна среща, на която присъстваха Пламен Орешарски – министър-председател на Република България, Искра Михайлова – министър на околната среда и водите, Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика, Валентина Маринова – заместник-министър на земеделието и храните, Николай Пенев – областен управител, Стефан Чайков – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” и кметове от област Ямбол.

Кметовете на петте общини в област Ямбол имаха възможността да запознаят премиера с актуални въпроси за решаване в различни сфери, като всички те представиха своите въпроси в писмен вид.

Като ясно поет ангажимент от страна на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков е стартирането на строително монтажните дейности на околовръстен път на град Елхово, които ще започнат през пролетта на 2014 година, а дейностите са на стойност около 6 млн. лева. Това бе и един въпросите, който кметът на Община Елхово постави и се препокрива с един от няколкото поставени приоритети от страна на областния управител на Ямбол Николай Пенев за нашата област.

В писмото от Община Елхово до министър-председателя е акцентирано и на въпроса относно издаването на акт 16 на път I-7 в участъка Елхово – ГКПП Лесово, за който от страна на общинска администрация са извършени всички необходими административни действия, като е необходимо довършване на процедурата за издаване на съответния акт от страна на АПИ.

Общинска администрация Елхово търси допълнително финансиране за лечебното заведение в града от страна на държавата, тъй като МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Елхово е болнично заведение на погранична община, което покрива и обслужва население на територия от над 2000 кв. километра.

Поставен бе и въпрос относно желанието на Община Елхово, което датира от близо три години, да стартира процедура за предоставянето на бившото военно поделение (бившия полк), където ще даде възможност на общинското ръководство да създаде и обособи терени с цел изграждане на индустриална зона юг в град Елхово. Терена е с обща площ от 250 декара, с отпаднала необходимост и е собственост на Министерството на отбраната.

Бе поставен и въпрос относно състоянието на път Елхово – Скалица, който е в много лошо състояние и има нужда от рехабилитация.
Повдигната е и темата относно заплащането на такса смет на Разпределителния център за бежанци от страна на държавата на Община Елхово, тъй като всекидневно се извозват отпадъци на над 500 души, за което община Елхово не е обезпечена финансово.

Кметът Киров направи и предложение за законодателна инициатива към депутатите от област Ямбол, за промяна на Закона за общинската собственост касаещ отдаването на язовири. По сегашния ред малките язовири се отдават по реда на концесия, а те са нерентабилни, понеже общините не могат да ги отдават, тъй като няма кой да плаща концесионния анализ. Идеята на кметът Киров е за водни обекти под 50 декара да се действа по облекчен режим, което ще завиши интереса на предприемачите и малките водоеми ще носят приходи на общините.

Прочети цялата