България Север, Общество

ОИЦ – Габрово домакин на Международния ден на пасивната къща

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Областен информационен център – Габрово ще бъде домакин на Международния ден на пасивната къща и Оперативна програма „Региони в растеж“. Събитието ще се проведе на 8 ноември от 10:00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

В първите два панела на срещата ще бъде представена Оперативна програма „Региони в растеж“ и нейните приоритетни оси, цели и допустими дейности. Концепцията за новата оперативна програма ще бъде разяснена от изпълнителния директор на Фондация за реформа в местното самоуправление Здравко Сечков.

Втората част на деня ще бъде посветена на Международните дни на пасивните сгради, които се провеждат от 8 до 10 ноември в целия свят, за да акцентират вниманието на гражданите и експертите върху предимствата на нискоенергийното строителство.

Лектори на събитието ще бъдат експерти от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия. Те ще представят европейските политики и проекти в подкрепа на нискоенергийното строителство, методиките и инструментите за устойчивото общинско енергийно планиране и принципите на пасивната сграда. Ще бъдат показани и кратки видеофилми, които споделят опита на Австрия и Ирландия в областта на пасивните къщи.

В края на деня ще бъде представен проектът за първата „пасивна“ детска градина в България – габровската „Слънце“. В духа на Международните дни на пасивните сгради, в които хиляди собственици отварят вратите си за всички желаещи да се докоснат и уверят в предимствата на тези сгради, участниците ще посетят детска градина „Слънце“, за да се запознаят на място с тънкостите на нейното проектиране и строителство.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата