България Север, Общество

Остава забраната за риболов в язовир Христо Смирненски

снимка: ВиК – Габрово

снимка: ВиК – Габрово

Областният съвет по охрана на горите, рибата и дивеча проведе заседание, по време на което сериозни дебати предизвика предложението за сваляне на забраната за спортен риболов на територията на язовир „Христо Смирненски“. След обсъждане на въпроса от членовете на съвета и управителя на ВиК–Габрово с представители на риболовна дружинка „Златен кротуш“, съветът излезе с отрицателно становище, по въпроса за вдигане на забраната, съобщиха от габровската областна администрация.

В подкрепа на своето решение членовете на съвета изтъкнаха мотиви, свързани с маловодието, с факта, че това е вододайна зона с ограничен достъп на външни лица, с цел опазване на санитарно-хигиенното състояние на хидротехническото съоръжение и опасения от замърсяване.

Положително бе приета идеята за организирано мероприятие с цел любителски риболов в ограничен период от годината – първата седмица на месец юли и първата седмица на месец август.

Представителите на „Северно централно държавно предприятие” и сектор „Рибарство и контрол“ – Габрово, поеха ангажимент активно да участват в организацията на мероприятието, като координират действията си с експертите на Областна администрация – Габрово, при одобрение на предложението от Министерство на земеделието и храните.

По време на заседанието бяха представени проект на постановление на Министерски съвет за приемане на тарифа за таксите събирани по Закона за рибарството и аквакултурите, проект на Министерството на земеделието и храните за изменението на Закона за горите и проект на Решение за приемане на Националната стратегия за развитие на горския сектор в Република България за периода 2013-2020 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата