България Север, Общество

21 двойки с репродуктивни проблеми получиха финансова помощ

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

21 двойки от Габрово с репродуктивни проблеми получиха финансова помощ от бюджета на Община Габрово за извършени изследвания и манипулации, предшестващи ин-витро процедура, информираха от местната администрация.

От месец март до месец септември бяха подадени 24 заявения за финансово подпомагане през 2013 г. на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. След заседание на експертна комисия бяха разгледани, постъпилите заявления и определени сумите, с които двойките бяха подпомогнати.

Средства в размер на общо 14 996, 81 лв. бяха разпределени между 21 двойки, които вече получиха сумите по банковите си сметки. Три от подалите заявления двойки отпаднаха от списъка за подпомагане, поради липса на разходооправдателни документи /фактури/ за извършени изследвания и манипулации.

Общият бюджет за финансова помощ на двойките с репродуктивни проблеми, с решение на Общински съвет – Габрово, е 15 000 лв. Средствата за подпомагане на семейство или двойка е в размер до 1000 лв. годишно.

От началото на ноември 2013 г. започва набирането на заявления за подпомагане през следващата календарна година.

По предложение комисията, предстои в местния парламент да бъдат внесени предложения за промени в Правилника за финансово подпомагане, с които се въвежда изискването във фактурите, представяни от двойките да се вписва брой, вид на медикамента и точната манипулация, като изплащането на сумите за подпомагане да се извършва два пъти годишно /през април и октомври/, а заявленията от кандидатите да се подават целогодишно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата