База Данни Картини

Чии са човешките кости в гората над Дупница?: Съдбата на изчезналите от Югозапада и техните близки

Untitled-1

Останки от човешки кости бяха открити край Дупница, в местността“Самоковището“ в планината Рила преди два дни. Беше образувано досъдебно производство за убийство срещу неизвестен извършител заради откритите човешки останки в село Бистрица. Оказва се обаче, че в България няма публичен регистър на безследно изчезналите, пише Struma.com.

Обикновено снимките и кратка информация за лицата бива публикувана първо от пресценътра на МВР или от частния сайт „Липсва“ , след което медиите също разпространяват новината.

Според данни на кюстендилската прокуратура екпрертите не могат да установят дали откритите останки са мъжки или женски, което силно забавя разследването. Разследващите допускат, че е възможно това да е някой измръзнал турист, но няма категорична информация за това. Според известното до момента, смъртта е настъпила преди около 4 години.

Сайтът припомня, че точно преди 4 години е изчезнал мъж на име Кирил Кирилов от Дупница, който излязъл с моторна шейна и не се върнал повече. Официално е разпространена информация, че мъжът се е намирал в хижа „Рилски езера“, но малко преди полунощ е решил да си направи нощна разходка с шейната.

За момента информация за това до къде е стигнало разследването няма другаде освен в медийните публикации и репортажи. В крайна сметка Кирилов е открит след няколко дни, след като екип от доброволци тръгва по следите му.

През 2009 година за издирване в рамките само на месец са обявени 19-годишният Николай Георгиев от Кюстендил и 48-годишният Валери Янакиев от Дупница. Вторият все още не е открит, след като излязъл от дома си и не се прибрал. Към момента мъжът е обявен за общодържавно издирване, а съпругата му предлага за награда 5-цифрена сума на човека, който го открие.

Официална справка за Георгиев също не може да бъде открита. Няма данни дали е открит, или не.

57-годишната Дамянка Чуклева от Дупница изчезва на 8 януари 2011 година. По-късно тялото й е открито в река Джерман в центъра на града и полицията първоначално съобщи, че по него не са открити следи от насилие.

В публикациите има предположения, че се касае за инцидент.

През лятото на 2011 година, близките на Любен Смоленски директно се обрърнаха към медиите с цел да им помогнат с откриването на мъжа. Те предполагаха, че той е потеглил към Дупница от столицата. За момента няма официална информация дали мъжът е открит или не.

През същата година в Кюстендилска област изчезват още двама души. Те са Стойна Минчева на 84 години от село Висока могила, Бобошево. Тя е открита след няколко дни от пастир и отведена у дома. За изчезналата има информация само в медиите.

Междувременно продължава издирването на 77-годишния Кирил Тренчев от Дупница, който е изчезнал на 11 април 2011 година. Той е открит мъртъв край село Бадино след няколко дни.

През тази година изчезна Гюлдане Стефанова от Сапарева баня, на 18 години, заедно с бебето си. Съпругът й потърси помощ от полицията, след като не успя да я открие сам. Според публикации в медиите, младата жена беше открита близо до курорта Паничище заедно с детето.

Няма официална информация дори за Георги Тотев, известен като Жоре Бидоно и Кирил Цветанов-Буята. Двамата са сочени за приближени на братя Галеви, които също се издирват, но по друг повод.

58-годишният Тотев изчезна през миналата година, а публикации в медиите твърдят, че може би е загинал, след като е заминал за Иран. Официална информация няма.

Соченият за наркобос в благоевградския регион Кирил Цветанов-Буята изчезна в края на 2006 година. Има информация, че той е бил близък до взривения на остров Аруба бос от СИК-Поли Пантев, а в момента гравитира около Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви.

Буята изчезна подобно на Мето Илиенски като Галеви отрекоха категорично обвиненията, че са го убили.

Медиите пишат, че изчеването съвпада с излизането на сръбския бос Сретен Йосич от затвора. Подобно на Мето Илиенски, той изчезва след обаждане по телефона.

Официална информация за безследно изчезналите в Българи има само в сайта Lipsva.com, създадена от Боян Юруков, който е приел присърце каузата с безследно изчезналите в България. Съобщенията за изчезнали хора се разпространяват и във Facebook-страницата на сайта с цел по-голяма гласност. Според описанието й:

„Страницата дава възможност на близки и роднини да пускат съобщения за тях директно, да помага на доброволци да се включват в разследването като споделят информация или разпечатват плакати. Част от дългосрочните цели на платформата са, да се изгради очакване у обществото за нужда от такава официална система, да се разчупи представата, че само полицията е отговорна за издирванията и да се събуди гражданското самосъзнание в такива случаи. Отворените данни на проекта позволяват създаването на паралелни проекти, анализи и показват истинската ситуация с безследно изчезналите и работата на полицията”

Чии са човешките кости в гората над Дупница?: Съдбата на изчезналите от Югозапада и техните близки

Прочети цялата